Vinjeta na socialo in primorska šestpasovnica

Tako je v nasprotni smeri obtičalo tovorno vozilo, foto: DARS

S pričetkom prazničnega Decembra so v prodajo prišle DARS-ove vinjete za leto 2018. Dan prej pa je bila Primorska avtocesta zaradi prometnih nesreč in ponovnih zdrsov tovornih vozil zaprta kar trikrat.

Pričelo se je že zjutraj z zdrsom tovornega vozila, ki je zaradi trčenja v zaščitno ograjo obtičalo na vseh treh voznih pasovih, avtocesta proti Razdrtemu pa je bila tako zaprta kar dve uri, promet se je nato sproščal še nadaljnjo uro. Naslednje je sledilo malo po drugi uri popoldne med Brezovico in cestninsko postajo Log v smeri proti Kopru, kjer je bila zaradi trka tovornjaka in tovornega vozila ter razsutega tovora ponovna zapora avtoceste zaradi odstranjevanja posledic. Nekaj pred četrto uro popoldne pa je sledila še tretja zapora in sicer med Kastelcem in Kozino v smeri proti Ljubljani. Kasneje je sledila še prometna nesreča med Logatcem in Vrhniko.

Časovnica prve prometne nesreče je po poročanju DARS-a izgledala takole, »Nesreča tovornega vozila je bila zabeležena in javljena ob 9.20 uri, izločanje tovornih vozil pred priključkom Vrhnika pa se je nato začelo ob 9.55 uri.« DARS-ovi delavci pa so imeli nemalo nesreče tudi pri sproščanju voznega pasu, “Saj je bilo izvlečno vozilo (Unimog) premalo močno, utrgala se je tudi vlečna jeklena vrv.” pri poskusu premika poškodovanega tovornega vozila.

Zdi se, da se z vsako pošiljko slabšega vremena poleg oblakov nad Primorsko avtocesto zgrnejo tudi prometne nesreče, zastoji in dolga zaprtja odseka. Kot smo že poročali pa so isto situacijo prinesle tudi poletne obnove odseka na viaduktu Ravberkomanda.
Tako ministrstvo, kot DARS pa še vedno niso objavili poročila o prvih zimskih težavah na Primorski avtocesti, ki so voznikom povzročale preglavice 13. Novembra ob prvem snegu.

Vinjete 2018

Vinjeta 2018 bo kovinsko modre barve, foto: DARS

Kot je to v navadi, je s 1. Decembrom DARS v prodajo poslal vinjete za leto 2018. Te so kovinsko modre barve, cene pa ostajajo iste. Tako vas bo letna vinjeta za osebna vozila še vedno olajšala za 110 €, novost v letošnjem letu pa je prenos pristojnosti za socialno šibke upravičence do subvencioniranega nakupa letne vinjete in sicer iz Rdečega križa Slovenije na lokalne CSD-je. Ker je leta 2013 na novo uvedeni razred 2B podvojil ceno vinjet za nekatera vozila, katera pa navadno invalidi in velike družine uporabljajo za zadovoljevanje svojih osnovnih osebnih potreb, je Rdeči križ Slovenije nudil subvencije za te socialno šibke skupine pri nakupu letnih vinjet. Ta pristojnost se bo v letu 2018 prenesla na Centre za socialno delo, vendar pa bodo Centri vloge za uveljavljanje pomoči pri nakupu letne vinjete 2B za leto 2018 pričeli sprejemati šele po uveljavitvi novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, kdaj točno, bo javnost obvestilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sebastjan J