Vinakoper za pediatrični oddelek izolske bolnišnice izlicitiral 49 tisoč evrov

Licitacija. Fotografije: Vinakoper

Po letu dni premora se je danes v hotelu Kempinski Palace Portorož odvila težko pričakovana 22. dobrodelna licitacija izbranih vin kleti Vinakoper. Tradicionalna prireditev, na kateri moči za skupno dobro združijo vinski poznavalci, gostinci, gospodarstveniki in drugi dobrotniki, je letos potekala pod častnim pokroviteljstvom Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška.

 

Udeležilo se jo je skupno 35 dražiteljev, ki so izlicitirali 49.050,00 evrov. Dobrodelni izkupiček bo tudi tokrat namenjen pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola in s tem soustvarjanju boljšega jutri za naše najmlajše. Vinska klet Vinakoper je bila lansko leto zaradi posledic epidemije prvič v dolgoletni tradiciji primorana prestaviti svojo vsakoletno dobrodelno licitacijo izbranih vin. Zato je bila današnja prireditev v hotelu Kempinski Palace Portorož še toliko bolj težko pričakovana. Na njej so se zbrali vinski poznavalci in drugi dobrotniki ter nadaljevali s tradicijo spoznavanja plemenitih okusov vin Vinakoper ter zbiranja dobrodelnih sredstev.

22. dobrodelna licitacija.

Dražitelje je skozi degustacijo 13 vzorcev vin letnikov 2020 in 2021 popeljal glavni enolog kleti Vinakoper Boštjan Zidar. Degustaciji bele zvrsti, chardonnaya, malvazij, refoškov,
shiraza, merlotov, cabernet sauvignonov in rdečih zvrsti je sledila licitacija, ki jo je že
tradicionalno vodil Mitja Meršol. Dražitelji so ob njegovi spodbudi k dobrodelnosti izlicitirali
49.050,00 evrov. Kot zanimivost, največje zanimanje in posledično najvišjo ceno sta dosegla dva vzorca vin, za katera sta dražitelja odštela po 42 evrov za liter.

Degustirali so trinajst vin.

Donirali že pol milijona evrov

Izkupiček bo tudi letos namenjen pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola, skupni znesek vseh dosedanjih licitacij pa se je tako povzpel na 452 tisoč evrov.

Direktor kleti Vinakoper Borut Fakin je ob predaji čeka predstavnikom bolnice poudaril, da je energija povezovanja za skupno dobro v danem trenutku še toliko pomembnejša. “Lansko leto smo morali zaradi razmer, povezanih z epidemijo, prestaviti našo dobrodelno licitacijo, letos pa smo napeli vse moči, da smo jo lahko izvedli v živo. Ponosni smo na zbrani znesek in izredno hvaležni vsem dražiteljem. To so naši prijatelji izbranega okusa in dobrega srca, saj že več kot dve desetletji z nami pišejo srčne zgodbe. Prav zaradi njihovega sodelovanja skozi pretekla leta smo lahko Splošni bolnišnici Izola namenili donacijo v višini 16.425,00 evrov. Zavedamo se, kako pomembna so ta sredstva za zagotavljanje boljše zdravstvene oskrbe naših najmlajših, zato se že veselimo nadaljevanja te čudovite prakse tudi v prihodnje.«

Simbolična predaja čeka z izkupičkom predlanske dobrodelne dražbe.

Zdrav nasmeh ima neprecenljivo vrednost

Častni pokrovitelj letošnje licitacije barikov Vinakoper, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in
prehrano, dr. Jože Podgoršek je ob tako pomembnem dobrodelnem dogodku dejal: »Smo v težkem obdobju, ko je v ospredju vedno bolj iskana in dragocena pomoč bližnjega, pozornost sosedu, sodelavcu ali nekomu, ki ga sploh ne poznamo. V kriznih obdobjih so najbolj ranljivi in potrebni pozornosti in pomoči ljudje v najbolj občutljivih skupinah. Otroci so zagotovo tisti, ki sedaj potrebujejo še več pozornosti. Če pa so to otroci, ki potrebujejo zdravniško pomoč, in to v času, ko nam zdravstvo poka po šivih, je res čas, da ne odlašamo, temveč stopimo skupaj. Z majhnimi koraki bomo naredili veliko. Že samo en zdrav nasmeh bo neskončno vreden. Zato sem kot minister vedno videl rešitev v povezovanju. Tako pri vsakodnevnem delu v službi, kot pri drugih zadevah. In ta dobrodelna licitacija je povezovanje širše družbe, posameznikov; vse od nas, ki smo neposredno povezani s sektorjem vinarstva, do tistih v gastronomiji, turizmu ali drugih dejavnostih. Zato sem vesel in ponosen, da tudi ta sektor, ki sodi pod resor kmetijstva, ki ga vodim, čuti družbene potrebe in predvsem potrebo po zdravi družbi, da moramo poskrbeti za zdravje otrok za lepo skupno prihodnost. Tudi kmetijstvo ne bo moglo preživeti in skrbeti za prehrano naših državljanov, če ne bo zdravih ljudi in mladih, ki bodo skrbeli za prihodnost tega področja,” je sklenil minister Podgoršek.

Direktor Vinakoper Robert Fakin (levo), minister za kmetijstvo Jože Podgoršek in glavni enolog Vinakoper Boris Zidar (desno).

Spletno uredništvo