(VIDEO) Z načinom predsednice DZ se ne strinjajo niti koalicijski poslanci: Vi niste nad nami

Domnevne eskapade predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič se kar vrstijo. Vir: Zaslonski posnetek (portal Moje Podravje)

Predsednica državnega zbora si je po mnenju nekaterih privoščila nov fiasko. Na začetku današnje seje je izpostavila poslance, ki niso bili prisotni ob začetku. Na to jo je v postopkovnem predlogu opozorila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec ter ji pojasnila, da neupravičene odsotnosti ugotavljajo službe državnega zbora, nikakor pa ne predsednica državnega zbora, ki je predsednico opozorila, da ni v sodni dvorani. “Pred vami je kladivo, s katerim udarite, ampak to ne pomeni, da ste v sodni dvorani ali da ste v šolski dvorani oziroma v razredu. Nismo šolarji, nismo obsojenci, nismo priče na sodišču, ampak smo poslanci izvoljenci od ljudstva, vi pa ste prva med enakimi.” Da Klakočar Zupančičeva ni nad poslanci, je opozoril tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in dodal, da je njeno samovoljno uveljavljanje novih praks škodljivo.

 

93. člen poslovnika DZ predsednico državnega zbora zavezuje, da na začetku seje obvesti državni zbor, kdo od poslancev ga je obvestil, da je zadržan in se seje ne more udeležiti. Po drugi točki mora predsedujoči zbrane tudi obvestiti, kdo je bil še na sejo povabljen. Urška Klakočar Zupančič pa si je na današnji seji prikrojila pravilo in DZ obvestila, kdo je po njenem mnenju neupravičeno odsoten. Slednje je razburilo opozicijske in koalicijske poslance.

Zahtevali bodo odstop
A Urška Klakočar Zupančič se ni dala. V svojem odgovoru poslanski je napovedala, da se tej novi praksi ne namerava odpovedati, zato je Godčeva ponovno prijavila postopkovni predlog in tokrat razpravljala še ostreje: “To je po mojem mobing poslancev. Gre za mobing, ne samo tega dela, iz katerega zdaj jaz govorim, ampak tudi vseh ostalih, ki bodo ob 12.05 šli na kosilo, ki se bodo šli v pisarno pripravljati na stališča, ki bodo šli na sestanek poslanskih skupin. Če mislite s tem delom nadaljevati, bomo zahtevali tudi vaš odstop.” Godčeva je izpostavila še nekatere druge domnevne kršitve, denimo komentiranje razprave med poslanci, ko sploh ni prijavljena k debati.

Nad oholostjo razočarani v koalicijski SD
Debato so nato skušali zaključiti poslanci Gibanja Svoboda. Prvi se je k debati prijavil poslanec Darko Kranjec, ki je skušal upravičiti dejanja strankarske kolegice, nato pa še druga strankarska kolegica, ki je svojim pozvala k najhitrejšemu nadaljevanju seje. A za njima se je oglasil vodja poslancev SD Jani Prednik“Spoštovana predsednica, poglejte, tudi sam sem bil izpostavljen, kot da me ni. To je neka nova praksa, ki jo vzpostavljate. Vi niste nad nami, vi ste samo prva med enakimi. Tudi sam sem bil prisoten v DZ, sicer ne bi v treh minutah prišel v dvorano. Mi vsi poslanci, tudi poslanska skupina Svobode, bo tekom mandata opravljala takšne ali drugačne sestanke znotraj seje. Zato ne vzpostavljati novega reda,” je bil oster Prednik.

V debato se je vključil tudi poslanec SD Jani Prednik, ki je Klakočar Zupančičevi očital uvajanje neprimernih praks. FOTO: Zaslonski posnetek

Lapsus
Nato se je k debati prijavil še poslanec NSi Jožef Horvat. “Spoštovana predsednica, res je, ljudstvo mora vedeti. Slovenskemu ljudstvu bi rad sporočil, da se je predsednici Državnega zbora zgodil lapsus, nobene zamere, da se razumemo, zgodi se vsakemu. Prebrala je namreč, da se z današnje seje opravičuje poslanec Franc Horvat. Tega poslanca ni. So pa službe poslanske skupine Nove Slovenije včeraj pravilno opravičile mene, jaz sem pa Jožef Horvat in sicer od 16. ure naprej, grem namreč na Ptuj, ker imam zelo pomembno delo v volilni enoti,” je navedel poslanec.

Andrej Žitnik, Nova24tv.si