(VIDEO) Video o stanju medijev v Sloveniji, ki ga evropska poslanka Sophie in ’t Veld cenzurira

Sophie in ‘t Veld. FOTO: Zaslonski posnetek/ YouTube

V Sloveniji je na obisku predsedujoča skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temelj Sophie in ‘t Veld, ki je prišla, da bi dobila “pravo sliko”, kaj se v resnici dogaja v Sloveniji, na področju pravne države in medijev. Čeprav je vpogled, kakšno je stanje medijev pri nas, že dobila aprila letos, in sicer z videoposnetkom, ki si ga lahko ogledate spodaj, slednjega cenzurira.

 

Premier Janez Janša naj bi se včeraj v okviru “ocenitve stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji”, s strani delegacije Evropskega parlamenta dobil tudi z Sophie in ’t Veld, a je sestanek odpovedal, saj da slednja ni pripravljena slišati obe plati zgodbe. Spomnimo, kljub obljubi na seji odbora LIBE, videa, ki prikazuje, kakšno je resnično stanje medijev v Sloveniji, namreč ni predvajala.

Janša se je namreč že aprila letos udeležil videokonference, na kateri je skupina evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic o svobodi medijev in vladavini prava razpravljala o Sloveniji. Skupina, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), je nadaljevala razpravo o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji, ki jo je začela 5. marca 2021. Takrat je Janša uvodoma dejal, da si že od leta 1987 osebno prizadeva, da bi evropski parlament razpravljal o vladavini prava in svobodi medijev ter stanju demokracije v Sloveniji, “takrat na začetku to ni bilo mogoče, ker je bila Slovenija še v Jugoslaviji, smo pa takšno pomoč takrat najbolj potrebovali, na neki način pa potrebujemo to razpravo tudi sedaj oziroma ves čas tranzicije, ki še vedno ni končana.”

Janša je nato dejal, da ni “nobena skrivnost, da imamo v Sloveniji probleme z vladavino prava in svobodo medijev. Seveda pa na te probleme gledamo različno. Tisto, kar je objektivno merilo, pa so dejstva”. Poudaril je, da so predstavniki vlade pripravljeni sodelovati kadarkoli, in dodal, da upa, da bo epidemija čim prej končana, da bo razprava lahko opravljena tudi v živo in da bo časa za nastope in pojasnila dovolj ter da pri tem ne bo cenzure.

“Vlada ničesar ne skriva”
Obžalujem, da smo dobili v zadnjih urah nekaj opozoril v smislu, da morate vi osebno odobriti, kaj bomo pokazali kot video, kar se mi ne zdi velik prispevek k spoštovanju svobode medijev,” je navedel premier. “Kar se tiče stališča slovenske vlade za razliko od prejšnjih vlad mi ne želimo ničesar skrivati, pripravljeni smo se pogovarjati o čemerkoli, za kar kdorkoli misli, da je problem z vladavino prava in svobodo medijev v Sloveniji, želimo le dovolj časa, da predstavimo tudi drugo plat in seveda vabimo vse, ki mislijo, da je karkoli narobe, da pridejo v Slovenijo in se neposredno seznanijo s situacijo,” je dejal predsednik vlade in dodal, da bi vsak iz tujine potreboval le kakšen teden bivanja, dobrega prevajalca in z njegovo pomočjo spremljanje medijev in političnega dogajanja pri nas, pa mu bo popolnoma jasno, kaj se v Sloveniji dejansko dogaja.

Videoposnetek o stanju medijev v Sloveniji
Premier Janša je nato predlagal ogled videa, pripravljenega v angleščini, ki govori o napadih na novinarje, postopkih zoper novinarje, o poskusu umora novinarja v Sloveniji v času, ko je bila Slovenija že samostojna, na kar ne moremo biti ponosni. “Žal tisti, ki imajo polna usta svobode medijev, takšnih problemov, kot so problemi slovenskih novinarjev, ki so bili bodisi pretepeni skoraj do smrti ali pa odpuščeni iz službe, ko so umirali, ne vidijo,” je dejal premier Janez Janša. Ker evropska poslanka Sophie in ‘t Veld videa kljub prejšnjemu dogovoru in usklajevanjih ni želela predvajati, jo je predsednik vlade Janez Janša pozval, naj v praksi dokaže, da se zavzema za svobodo medijev in naj video predvaja, česar pa poslanka ni izpolnila.

Cenzura
Predsedujoča Sophie in ‘t Veld je tako onemogočila, da bi se tudi v evropskem parlamentu seznanili z resničnim stanjem v naši državi. Pri tem je slednja navajala nekakšne tehnične težave in omejitev časa. Pravi razlog, ki ga je vmes navedla tudi sama, pa je bil, da bi videoposnetek s predvajanjem v skupini ostal v arhivu evropskega parlamenta. To pomeni, da bi bil dostopen vsem in bi se lahko z vsebino tega seznanili tudi vsi drugi. Janez Janša se je zaradi tegaizklopil. Takrat jim tudi povezave z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem ni uspelo vzpostaviti, Janša pa jim je sporočil: “Očitno imate težave tudi z mikrofoni.

Sara Kovač/Nova24TV