Video – Tudi danes v pomoč gasilcem slovenski in italijanski helikopterji

Oblak dima nad Krasom, foto: Il Piccolo

Včeraj nekaj po 12. uri se je na Cerju razplamtel požar, ki je na noge dvignil Kras.

Aktivirana je bila ekipa prek 200 slovenskih in italijanskih gasilcev, na terenu so bili pripadniki enote za varstvo pred nevarnimi ubojnimi sredstvi, aktiviran je bil tudi državni načrt za pomoč ob večjih naravnih nesrečah.

Gasilci si pri gašenju pomagajo s helikopterji. Tako sta bila že včeraj na terenu slovenski in italijanski helikopter, zračno gašenje pa je aktivirano tudi danes.

Ognjeni zublji in oblak smoga

Gasilcem je predvsem v popoldanskih urah gašenje oteževala še burja, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 km/h. Močan veter je tako še dodatno podpihoval zublje in ustvarjal goste oblake dima, ki so se dvigali do 400 metrov v zrak.

Il Piccolo je objavil spodnji posnetek helikopterskega gašenja.

Gasilci so ponoči uspeli obvladati požar, danes zjutraj pa so bila aktivna še tri večja pogorišča.

Kraški teren v Sloveniji velja za enega izmed najbolj zahtevnih za gašenje naravnih požarov. Že sama razvejanost kamnitega terena onemogoča dostop do morebitnih gorišč, prisotna pa so tudi zelišča in druge rastline, ki vsebujejo naravna eterična olja. Ta lahko v stiku s požarom zaradi kemičnih reakcij reagirajo tudi kot eksplozivna sredstva, kar postavlja gasilce na terenu v dodatno nevarnost.

Uredništvo