(Video) Štirje prostovoljci iz ZDA naj bi zaradi Pfizerjevega cepiva izkusili paralizo obraznega živca

Fotografija je simbolična. Foto: YouTube

Štirje prostovoljci iz ZDA, ki so prejeli Pfizerjevo cepivo zoper novi koronavirus trdijo, da so po kliničnem preizkusu cepiva doživeli akutno paralizo obraznega živca, tako imenovano Bellovo paralizo. Kontrolorji pri FDA zatrjujejo, da zaenkrat ni videti, da bi bilo to povezavano s cepivom, a bo moral Pfizer v prihodnje verjetno skrbno nadzirati stanje cepljenih. Obrazna paraliza se odraža kot povešena stran obraza, ki spominja na možgansko kap. V večini primerov se paraliza obraznega živca popravi v nekaj tednih brez zdravljenja. Majhen odstotek bolnikov občuti nekatere simptome in znake vse življenje.

 

Po poročilu ameriških kontrolorjev so štirje posamezniki, ki so bili del kliničnega testiranja za cepivo zoper koronavirus dobili akutno paralizo obraznega živca, tako imenovano Bellovo paralizo. Kontrolorji agencije za prehrano in zdravila – FDA, so sicer zagotovili, da pri tem ni jasne povezave, da bi cepivo povzročilo začasno paralizo obraza. Vseeno pa so opozorili, da morajo zdravniki skrbno spremljati omenjen stranski učinek cepiva, farmacevstko podjetje Pfizer pa mora v nadaljevanju spremljati število ljudi pri katerih bi se pojavili podobni simptomi, je poročal Daily Mail.

Navedeni simptom, ki naj bi se pojavil po prejemu cepiva, pa bojda ni prvi primer, povezan s stranskim učinkom cepiva s paralizo obraza. V preteklosti se je to zgodilo že med letoma 2001 in 2002 pri švicarskem cepivu zoper gripo, ki so ga kasneje odvzeli iz trga. Po navedbah FDA trenutno ne vidijo nobene povezave omenjenih simptomov s cepivom, saj se število tistih, ki imajo te simptome sklada s tistim v populaciji. Pacienti so paralizo obraza doživeli tri dni po cepljenju. Druga oseba je za paralizo zbolela po devetih dneh, medtem ko je večina ozdravela med desetimi in enaindvajsetimi dnevi.

 

Foto: YouTube

Večina obolelih pri paralizi opazi, da se jim ena stran obraza začne povešati, mišice pa oslabijo. V redkih primerih sta lahko začasno hromi obe strani obraza. Nekateri ljudje postanejo tudi bolj občutljivi na zvok, običajno v ušesu, ki je na povešeni strani obraza. Drugi izgubijo občutek okusa, imajo glavobol ali pa čutijo bolečine v predelu čeljusti ali ušesa na strani, kjer jih je prizadela paraliza. V ZDA vsako leto zaznajo približno 40 tisoč primerov obrazne paralize.

Obrazna paraliza se pojavi zaradi poškodbe obraznega živca
Paralizo je možno zaznati s povešenim ustnim kotom, iz katerega uhaja slina ali tekočine, medtem ko se oko ne zapre popolnoma, prisotne so lahko motnje okusa in bolečine v ušesu ali za njim. Gre za posledico poškodbe obraznega živca na delu poti, ki poteka skozi kost. Vzrok za poškodbo živca je otekanje, kar lahko povzroči nekatere okužbe.

 

 

Marsikdo ob pogledu na bolnika zaradi oslabelosti obraznega živca in posledične povešenosti polovice obraza pomisli na možgansko kap, vendar so zanjo značilne tudi težave z okončinami ali z govorjenjem. V večini primerov se paraliza obraznega živca popravi v nekaj tednih brez zdravljenja. Majhen odstotek bolnikov pa občuti nekatere simptome in znake vse življenje.

 

Sara Rančigaj/Nova24 TV