VIDEO: Sredi epidemije asfaltirali območje pred piransko cerkvijo, ker potrebujejo parkirišča

FOTOGRAFIJA: Kristijan Cerovac/facebook

PIRAN – V sredo, ko je vlada dodatno zaostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, so gradbeni delavci, v skupini jih je bilo najmanj pet, asfaltirali območje pred cerkvijo Marije Zdravja na piranski Punti. Mnoge Pirančane je tako početje občine, naročnice gradbenih del, zelo vznemirilo. Mesto je v celoti pod spomeniškim varstvom, zdaj pa so enega najlepših delov Pirana, tako občani, skazili. “Izgleda grozno,” se strinjajo mnogi, ki so se oglasili na družbenih omrežjih.

 

Pristajalna steza, pravijo občani, ne sodi v mesto, ki je v celoti pod spomeniškim varstvom. FOTO: Kristijan Cerovac/facebook

 

Pasjega stranišča ni več

Zakaj površine niso tlakovali, smo vprašali piransko občino? “Površina je bila od decembra 2016 razkopana in neurejena, med domačini je pridobila celo naziv »pasje stranišče«. Občina Piran je s tem vzpostavila prvotno stanje, kakršno bi moralo biti vzpostavljeno po zaključku arheoloških del, ki jih je naročilo prejšnje vodstvo Občine Piran. Dela so se začela s pripravo in zaščito gradbišča v ponedeljek, zaključena so bila v sredo, 18.3.2020,” pojasnjuje Bruno Kuzmin, tiskovni predstavnik Občine Piran.

 

Video: Romana Kačič/facebook

Asfaltiranje po predpisih in brez okoriščanja

Je občina pridobila dovoljenja za tak poseg v okolje? ” Pri asfaltiranju je šlo za vzpostavitev prvotnega stanja, kakršno je bilo pred začetkom arheoloških raziskav. Za slednje je bila izdana odločba. Velja dodati, da so občani Pirana in številni turisti zadnja leta zelo glasno opozarjali, da je treba to območje nemudoma urediti. Velika večina prebivalcev poseg pozdravlja, se pa zavedamo, da noben poseg ni po volji vseh, še toliko bolj tistih, ki so morda želeli pri morebitnem tlakovanju ali kakšni drugi rekonstrukciji omenjene površine pridobiti morebitne finančne koristi, ” je za naš medij povedal Kuzmin.

Kaj pa spoštovanje državnega odloka, ki v času epidemije omejuje odpiranje novih gradbišč? “Dela so se izvajala na prostem. Po zagotovilih izvajalca (CPK) so delavci upoštevali priporočena varnostna navodila.” Video, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih ,pripoveduje drugačno zgodbo, da delavci niso bili zaščiteni, gradbišče pa je bilo neoznačeno.

Parkirnih mest na račun tlakovanja ne bodo ukinjali

“Občina Piran si bo brez dvoma prizadevala, da se omenjena površina v prihodnosti uredi v neke vrste manjši mestni trg, ki bo tlakovan. V preteklih letih je bil s tem namenom izdelan projekt, ki ima soglasje ZVKD (Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, op.a.). Žal je treba pred ureditvijo piranske Punte, ob kateri bi prebivalci izgubili številna parkirna mesta, zagotoviti dodatna parkirišča na drugi lokaciji. S tlakovanjem omenjenega trga bi namreč v danem trenutku izgubili vsaj 20 parkirnih mest. Dokler ne bomo imeli v Piranu nove parkirne hiše, Občina Piran ne namerava ukinjati parkirnih mest na račun tlakovanja!”

Da bo to območje dokončno urejeno, ko bo projekt ureditve novega mestnega trga usklajen z lokalnim prebivalstvom, ko bodo v celotni skupnosti prevladali skupni interesi nad interesi posameznikov in ko bodo zgradili garažno hišo, ki predstavlja predpogoj za zaprtje prometa na piranski Punti, dodajajo.

Asfalt je debel le tri centimetre

Da gre za začasno rešitev, dokazuje med drugim debelina asfalta, ki meri le 3 centimetre, pravi Kozmina: “Kot najbolj turistična občina v Sloveniji, si ne moremo privoščiti, da bi turisti polagali brisače po »pasjem stranišču«. Gramozna površina je hkrati nevarna in neprijetna za vse, ki tam parkirajo svoja osebna vozila in za vse tiste, ki se na tem priljubljenem delu Pirana zadržujejo kot turisti ali domačini. Investiciji v ureditev omenjenega območja v vrednosti 9500 evrov se zdi v primerjavi z vsemi zaprašenimi čevlji, poškodovanimi ženskimi petami, poškodovanimi udi, vidnimi pasjimi iztrebki in nejevoljo številnih Pirančanov vse prej kot nesmotrna.”

Ne glede na navedbe občine je dejstvo, da je veliko Pirančanov in Pirančank, ki so imeli  novo ureditev priložnost videti od blizu, pa tudi nekatere druge državljane, ki jim ni vseeno, že ob pogledu na fotografije, zabolelo srce. M. K.