(VIDEO) S sprejetjem novele zakona o javnem naročanju ne bodo več mogli krasti davkoplačevalskega denarja

Karmen Furman. Vir: SDS

Včeraj je na temo predloga sprememb zakona o javnem naročanju na področju nabav v zdravstvu potekala novinarska konferenca, na kateri so sodelovali poslanci in poslanke poslanskih skupin SDS, NSi in SNS. Poslansko skupino SDS je zastopala poslanka mag. Karmen Furman, NSi Andrej Černigoj, SNS pa Zmago Jelinčič Plemeniti. Nastopil je tudi predstavnik stroke, kardiolog dr. Blaž Mrevlje. Sodelujoči so zagotovili, da bodo spremembe zakona omogočile znižanje cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme. 

 

Prva je spregovorila poslanka SDS, ki je uvodoma izpostavila, da slovensko zdravstvo že osamosvojitve naprej pretresajo afere v zvezi z nabavo medicinske opreme in materiala, a kljub številnim aferam do sedaj ni bilo interesa ali politične volje, da se to področje uredi. Te ni bilo kljub ugotovitvam dveh preiskovalnih komisij, ki so bile do sedaj ustanovljene v državnem zboru. Tako tiste, ki jo je vodila nekdanja poslanka Jelka Godec in je preiskovala področje in ozadja pri nakupu žilnih opornic, kot preiskovalne komisije na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki še vedno deluje pod vodstvom Karmen Furman. Pri tem je izpostavila šokanten primer, ko so ugotovili, da so v neki bolnišnici preplačali kolčne opornice za 75 odstotkov, v primerjavi z najnižjo ceno, ki jo je plačala ena izmed slovenskih bolnišnic.

“Kot temeljno spremembo zakona predlagamo regulacijo cen medicinskih pripomočkov in medicinske opreme s sistemom referenčnih cen. Menimo namreč, da bi se z uvedbo sistema evropsko primerljivih cen preprečilo, da bi se tudi v prihodnje ponavljala dolgoletna praksa slovenskih bolnišnic, in sicer da bi se enak material istega proizvajalca pri nas prodajal po bistveno višjih cenah kot v drugih primerljivih evropskih državah, kakor tudi, da bi se cene enakega materiala med slovenskimi bolnišnicami še naprej bistveno razlikovale,” je povedala poslanka Furman.

Dotaknila se je tudi očitno enotne politične podpore vseh političnih strank v državnem zboru. “V preiskovalni komisiji so zastopane in so lahko pri preiskavi sodelovale prav vse politične stranke, ki so zastopane v parlamentu. Da so spremembe zakona v tej smeri nujne, smo očitno soglasni tako v koaliciji kot v opoziciji, saj je bilo vmesno poročilo s sklepom, ki v bistvu vsebuje prav predložene spremembe zakonodaje. v Državnem zboru na julijski plenarni seji brez glasu proti tudi potrjeno.”

Poslanka Furman je zaključila, da je prav tako vesela soglasne podpore zakonskemu predlogu s strani državnega sveta, ki je predlog obravnaval na včerajšnji seji Komisije za državno ureditev, kakor tudi podpore stroke. Besedo je nato predala kardiologu, dr. Blažu Mrevljetu, ki je predstavil razloge za nujnost sprejema tega zakona.

Dr. Mrevlje je začel z osebno izkušnjo. “Potrebo po spremembah, ki se trenutno dogajajo in upam, da se bodo zgodile, sva z prof. dr. Markom Nočem zaznala že leta 2012. Takrat je, danes že vemo, da s figo v žepu, takratni direktor UKC Ljubljana dr. Simon Vrhunec pozval zdravnike, da če kdo ve za kakšne nižje cene ali kakršnokoli možnost nabav, naj pri tem pomaga. Eno tretjino obstoja samostojne Slovenije se že trudimo in borimo, pa se še nič ni zgodilo.” 

Kot je povedal dr. Mrevlje se je takrat odprla Pandorina skrinjica. Z dr. Nočem sta pridobila cene za žilne opornice iz Poljske in Nemčije, kar je botrovalo odkritju, da so bile cene v tujini tri do štirikrat nižje kot v UKC Ljubljana. “Ovrgli smo, kar se je do takrat govorilo in sicer da se na evropskem tržišču medicinske opreme ne da kupovati in da so cene tako visoke zaradi majhnosti slovenskega tržišča.”

Spomnil je tudi na posebno oddajo na RTV, Ekstravizor, v kateri je direktor Vrhunec priznal, da so samo s to potezo, na eni zdravstveni ustanovi, na enem medicinskem materialu, privarčevali več kot 2,5 milijona evrov. Takrat sta z dr. Nočem tudi zaznala, da je potrebno uvesti referenčne cene tudi za vse ostale artikle, ki jih nabavljajo zdravstvene ustanove. Tako bi se po njegovi oceni lahko privarčevalo okrog 400 milijonov letno.

“Sledila je prva preiskovalna komisija, ki je obravnavala samo mega korupcijski škandal, žilne opornice, to poročilo je javno dostopno na spletni strani državnega zbora. Notri je na 400 straneh jasno popisano, kdo, kje in kako so kradli davkoplačevalski denar s prirejenimi javnimi razpisi za vzdrževanje visokih cen. Sledila je druga preiskovalna komisija, ki jo vodi Karmen Furman, kjer smo ugotavljali podobne zadeve, vendar s področja kolkov.” 

“Vesel sem, da se je stvar toliko premaknila, da imamo danes predlog zakona, ki vsebuje prvo in glavno točno, to so referenčne cene, s čim skušamo zajeziti korupcijo in organiziran kriminal v zdravstvu. Osebno predlog zakon podpiram. Glede na odzive opozicije predvidevam, da pri obravnavi in potrjevanju tega zakona ne bi smelo biti težav.” 

Sprembo zakona sta podprla tudi Andrej Černigoj (NSi) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS).

Spletno uredništvo, vir: SDS