Video – reportaža migrantov iz Bosne in Hercegovine

Migranti v BiH, ki čakajo na priložnost za nadaljevanje poti proti zahodu, foto: LifeGate

Brezkompromisen napad migrantov na slovenske meje, kateremu smo priča zadnja štiri leta, tudi z vstopom Hrvaške v schengensko območje ne bo ponehal.

Na stotine migrantov, ki kampirajo pred hrvaško mejo z BiH, je odločnih, da pridejo na svoj cilj, iz Balkana v razvito Evropo.

Korak po koraku do Italije

Cilj migrantov ni beg pred vojno, saj bi se večina njih tako ustavila že v prvi varni državi, kjer bi ubežali vojnim grozotam. Cilj migrantov so zahodne države in njihova darežljiva socialna politika do prišlekov. Le tako bi lahko razložili poskuse migrantov, kot jih ti opisujejo v spodnjem posnetku, katerega je pripravila organizacija LifeGate, da se prebijejo čez Balkan na zahod.

»Hočem biti zdravnica in želim priti v Nemčijo, inshallah.« »Nemčija, da Nemčija, tam je veliko priložnosti za nas.« »Imam prijatelje v Italiji, prišli so iz Afganistana in Pakistana. Prečkali so Iran, Turčijo, Grčijo, Makedonijo, Srbijo, Hrvaško in Slovenijo, da so prišli v Italijo.« so samo nekatere izjave migrantov v BiH. Njihove zgodbe, cilje in razmere v Bosni in Hercegovini si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Iz BiH v Italijo

Ekipa se je iz BiH čez Hrvaško do Kolpe, čez Slovenijo in dokončno do Italije prebila tudi sama.

»Na poti se srečujemo s številnimi ovirami, ne poznamo terena, a nam domačini za malo plačilo radi pomagajo čez meje, predvsem v BiH in južneje. Severni prebivalci so večji problem. Če nas vidijo, takoj pokličejo policijo, ki nas v roku pol ure pobere. Srečo imaš, če domačini mislijo, da si turist, zato raje napredujemo v manjših skupinah čez meje.«

Policija izjav ne daje. »Za informacije se obrnite nanje.« pokažejo ekipi hrvaški policisti na slovenske kolege nekaj metrov bolj zahodno ob prošnji za informacije glede migrantov na mejnem prehodu Petrina, katerega migranti uporabljajo za vstop v Slovenijo.

»Informacij glede migrantov, ki se gibajo na območju ne moremo podajati, obrniti se morate na naše nadrejene v Ljubljani.« so policisti PU Novo Mesto skopi z informacijami.

Po dveh urah vožnje in 150 kilometrih ekipa prispe v Koper.
»Seveda sem vozil migrante v Italijo, zakaj ne? Ne sprašujem po dokumentih, nisem policist. Zame so stranke, kot vi in če želijo iz Kopra v Trst, jih bom tja tudi odpeljal.« ekipi med vožnjo obrazloži svoje izkušnje z migranti eden izmed slovenskih taksistov.

Do središča Trsta iz Kopra jih je ločila 20 minutna vožnja in kot na stotine migrantov, je tudi ekipa LifeGate prispela v Italijo, Trst, cilj mnogih na balkanski migrantski poti.

Uredništvo