VIDEO: Pretresljiva pričanja poslancev, ki jim grozijo tudi z umori

FOTO: Nova24TV

Poslanci Slovenske demokratske stranke so včeraj spregovorili o nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni v zadnjem času. “Nikoli več ne boste imeli lepih dni, ne boste več mogli mirno zaspati in se zbuditi. Vedno boste imeli nekoga za sabo, ki vas bo obsojal. Nikoli ne boste imeli mir pred mano in nami”, je napad pred parlamentom opisala poslanka Mojca Škrinjar in dejala, da se je vse skupaj začelo že v parlamentu z verbalnimi napadi Levice, sedaj se je preselilo na ulice. Poslancu Janezu Moškriču pa so celo grozili z umorom njegove družine. Da se nasilje nad poslanci stopnjuje, je opozoril tudi premier Janez Janša. Potrebna bo seja DZ ali Sveta za nacionalno varnost ali oboje, na kateri naj policija in tožilstvo pojasnita, kako bosta zaustavila to spiralo nasilja, meni.

 

O nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni, ko so prihajali oz. zapuščali parlament, so spregovorili poslanki Mojca Škrinjar in Alenka Jeraj ter poslanca Janez Moškrič in Leon Merjasec. Napadov so bili v preteklih dneh deležni tudi nekateri drugi poslanci, med njimi poslanca NSi Jožef Horvat in Tadeja Šuštar ter poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Kot je povedala Škrinjarjeva, jo je po tistem, ko je pri parlamentu izstopila iz avtomobila, nagovorila ženska ter jo najprej napadla verbalno, nato pa se začela še zaletavati vanjo z ramo. Ženska ji je tudi sledila, pri čemer je ponavljala grožnje, da ne bo mogla več mirno spati in da vedo, kdo je. Za zaščito je poslanka poprosila policista, ki je bil na travniku ob nekaterih protestirajočih, a ji je povedal, da varuje shod in naj nadlegovanje prijavi na centrali na Tavčarjevi. Ženska jo je še naprej spremljala in ponavljala grožnje, do njenega vstopa v parlament, od koder je dogodek tudi prijavila na policijo. Tam so se ji opravičili za dejanje policista, ki ji ni pomagal in dejali, da gre za mladega policista.

Nadlegovanju poslanci ne bodo klonili ampak bodo še naprej odločevali po svoji vesti
“Pred državnim zborom na takšen način ne bi smeli protestirati. Shodi bi morali biti prijavljeni, in ne neposredno pred državnim zborom. Tudi shodi imajo svoja pravila in kultur”,
 je prepričana Škrinjarjeva. Na vprašanje novinarke ali meni, da se bo nasilje stopnjevali je dejala, da se je nesramnost začela že v parlamentu. “Ta nesramnost se je začela že v parlamentu z verbalnimi napadi z nesramnostjo s strani Levice in se je preselila na ulico. Parlament je dejansko postal ulica in ulica hoče postati parlament. Vsak mehur nasilja se nekoč razblini in mislim da se bo ta balon počil. Vedno bodo v parlamentu nasprotna stališča in to je prav ampak vulgarizmi in verbalni napadi ne sodi v parlament.” Na vprašanje ali jo je strah kako odločati naprej zaradi takšnega nasilja je odločno zanikala. “Ne, niti slučajno ne. Odločala se bom vedno po svoji vesti in nobena politika in nobeno nasilje ni nad mojo vestjo.”

Protestniki grozili, da vedo kje poslanci živijo
Svojo grozljivo izkušnjo je delila tudi Jerajeva. “Pred vratih parlamenta so nas pričakali protestniki, bilo je zelo neprijetno, zaletavali so se v nas, nismo mogli do vhoda. Nihče nas ni zaščitil, niti varnostniki, niti policija, ki je bila tam. Grozili so, da vedo kdo smo, kje živimo”. Dejala je, da so poslanci vseskozi opozarjali, da ko se je začelo dopuščati napisom kot je “smrt janšizmu”, bo to privedlo do nadaljevanja. “Lahkotno zdaj poslušamo o diktaturi, fašizmu in nekaterim protestnikom to daje vzpodbudo, da se tako obnašajo.” Da je takšno stanje tudi v parlamentu je potrdila tudi Jerajeva, dejala je da so se nekatere stvari močno spremenile s prihodom Levice. “Tukaj je kar nekaj verbalnega nasilja, ki je naporno tudi za nas poslance. Pričakuje se, da smo sodelavci in da se spoštujemo med seboj. Ni pa se vse začelo v parlamentu, veliko stvari se dogaja tudi na spletu na družbenih omrežjih.”

Moškriču grozili z umorom družine
Podobno izkušnjo pa ima tudi Moškrič. Pretekli teden, ko je zapuščal parlament, se je, kot je povedal, spustil v prijazno diskusijo z nasprotniki cepljenja. Dejal jim je da se je sam cepil, prav tako njegovi otroci. V ponedeljek, ko je prav tako odhajal iz parlamenta sredi dneva, pa je nato ta ista skupina vpila, da je to tisti poslanec, ki trdi, da bosta samo cepivo in precepljenost rešila problem covida-19. Pojasnil jim je, da ostaja pri tem stališču in jim zaželel lep dan, a so “še naprej padale žaljivke, med žaljivkami pa tudi grožnja: vemo, kje živiš, najprej bomo tvoje domače, potem pa še tebe”. Te besede so prihajale najmanj iz treh ženskih glasov so bile pika na i. Takrat sem vse skupaj prijavil na policijo.” Tudi poslanec Leon Merjasec je opisal svojo izkušnjo, ko se je nek gospod vanj zaletel vanj kot “v športni igri”, kot se je sam izrazil. “To je ne le napad name, ampak napad na demokracijo.”.

Anita Gužvič/Nova24TV