(VIDEO) Premier Janez Janša v novoletni poslanici: Izteka se leto, ki si ga bomo zapomnili do konca življenja

»Pred nami je nekaj zelo zahtevnih tednov. A zdržali bomo. Pred tremi desetletji smo postali samostojen, suveren narod, ki je zmogel strniti svoje moči za dobro skupno prihodnost. Danes znamo kot suvereni posamezniki brez pomoči TV ekranov misliti s svojo glavo. Strnimo svoje vrste v boju z zahrbtno boleznijo, ki je enaka grožnja za vse,« je v novoletni poslanici dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

Poslanico objavljamo v celoti:

»Drage Slovenke in Slovenci, spoštovane sodržavljanke in sodržavljani,

izteka se leto, ki si ga bomo zapomnili do konca življenja. Epidemija koronavirusa je odprla številna vprašanja in dileme, ki smo jih kot skupnost odlagali in potiskali na stran. Desetletja nerešenih težav so z vso silovitostjo udarila na dan.

Naša primarna skrb v času epidemije je bilo zdravje ljudi. Nato pomoč posameznikom, družinam, podjetjem, društvom in poklicnim skupinam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Vse z namenom, da ublažimo posledice in ohranimo potenciale slovenskega človeka in gospodarstva. Sprejeli smo sedem protikoronskih paketov, vrednih preko 8 milijard evrov. Je čas, ko se naj država kar najmanj vpleta v naše vsakdanje življenje. In je čas, ko lahko in mora ukrepati. Zato jo imamo. Epidemija terja ukrepanje za varovanje zdravja in življenj in vlada je ukrepala.

Čaka nas še zadnja tretjina spopada z epidemijo in nato veliki napori za čim hitrejše okrevanje ter ponovno rast. V prihodnjih letih bo denar za okrevanje zagotovljen tudi iz evropskih sredstev. Ponosen sem, da smo v večletnem finančnem okviru in svežnju za okrevanje izpogajali več kot 10 milijard evrov. Gre za največ sredstev, ki jih je iz evropskih okvirov Slovenija pridobila doslej.

Hvala vsem, ki ste se v teh težkih časih trudili za skupno dobro, reševali življenja in nam v veliki meri kljub vsemu omogočali varno bivanje. Hvala vsem, ki ste v letu, ki se izteka, ravnali odgovorno do sebe in drugih. Hvala vsem, ki se boste v prihodnjih mesecih prostovoljno cepili z učinkovitimi cepivi, ki so rezultat neutrudnega dela znanstvenikov ne le v zadnjem letu, temveč so plod desetletij raziskav, izmenjav informacij in odkritij svobodnega sveta. S cepljenjem ne boste  varovali zgolj sebe, ampak tudi svoje drage ter skupnost.
Ko bomo izšli iz te vojne s koronavirusom, ne bomo mislili na trpljenje, s katerim smo se soočali. Hvaležni bomo za zdravje. V spominu bomo do konca svojih dni nosili dobre stvari, ki so se rodile v teh težavnih časih.
Spoštovani!
Pred nami je nekaj zelo zahtevnih tednov. A zdržali bomo. Pred tremi desetletji smo postali samostojen, suveren narod, ki je zmogel strniti svoje moči za dobro skupno prihodnost. Danes znamo kot suvereni posamezniki brez pomoči TV ekranov misliti s svojo glavo. Strnimo svoje vrste v boju z zahrbtno boleznijo, ki je enaka grožnja za vse. Ne nasedajte tistim, ki precejajo komarje, velblode pa spuščajo mimo.

Spoštovani!
Naj nam vsem novo leto čim prej prinese toplo in zeleno pomlad,   prosto virusa in vseh z njim povezanih omejitev. Med prazniki pa pazite nase in svoje bližnje.

Ostanite zdravi in pogumni. Srečno.«

Video si lahko ogledate TUKAJ.

P.T./Demokracija