(VIDEO) Predstavniki in člani SDS imajo dovolj: Že leta jih žalijo, napadajo, grozijo s smrtjo

Jelka Godec je o pereči problematiki spregovorila na današnji novinarski konferenci. Vir: SDS

Čas je, da se grožnje, napadi in pozivi k nasilju ne le predstavnikom SDS, temveč tudi vsem drugim, končajo, je povedala vodja poslanske skupine SDS, poslanka Jelka Godec.

Po fizičnem napadu na poslanca Slovenske demokratske stranke mag. Branka Grimsa, ki se je pred državnim zboru RS zgodil v petek, 28. oktobra 2022 so v poslanski skupini SDS v okviru svojih pristojnosti že sprožili določene pobude in zahteve, ki jih je na današnji novinarski konferenci predstavila vodja Jelka Godec.

»Po dogodku sem nemudoma prosila generalno sekretarko državnega zbora (DZ) RS, da se zavaruje vse posnetke, ki so jih posnele varnostne kamere v okolici DZ in se aktivno sodeluje z organi pregona,« je uvodoma poudarila vodja poslanske skupine SDS. Temu pozivu je sledila zahteva za zagotovitev varovanja poslancev na poti od posameznega parkirnega mesta do vstopa v DZ in obratno, ter pobuda in zahteva za sklic kolegija predsednice DZ, na katerem bi začrtali odločne korake za zagotovitev tako varnosti poslancev kot varnosti zaposlenih v DZ.” (Vsi dopisi so dosegljivi tukaj.)

Pogovorili bi se počitnicah

“S strani predsednice DZ (Urška Klakočar Zupančič, op.p.) smo že prejeli odgovor na zahtevo za zagotovitev varovanja poslank in poslancev na poti od posameznega parkirnega mesta do vstopa v državni zbor RS in obratno. Dejala je, da obžaluje napad na našega kolego Grimsa, da podpira predlog glede varovanja in da se bomo o tem pogovorili po počitnicah. »V poslanski skupini SDS menimo, da bi bilo to potrebno narediti takoj. Kljub počitnicam je dogodek, ki se je zgodil kolegi Grimsu, takšne narave, da je potrebno reagirati takoj,« je prepričana Godčeva.

“Zato smo danes že vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bi spregovorili o ukrepih zaradi načrtnega stopnjevanja sovražnosti, spodbujanja nasilja ter napadov proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora,” je navedla. (Celotna zahteva je dosegljiva tukaj.)

»Leta in leta prenašamo grožnje in napade na Slovensko demokratsko stranko in člane. Poslanci dobivamo različna pisma, vizitke z grožnjami, telefonske klice. Nenazadnje pa so v zadnjih dveh letih ti organizirani, pa vendar nenajavljeni protesti dajali večje spodbude posameznikom za napade na naše poslance, pa tudi na člane SDS,« je povedala in še, da so na protestih “sodelovali tudi izvoljeni funkcionarji nekaterih strank in dajali legitimnost tem pozivom.”

»V tem mandatu po vsaki seji državnega zbora, ko zapuščamo državni zbor in gremo čez cesto, nas pri stopnicah pričakajo trije ali štirje možje, ki nas nenehno žalijo, grozijo tudi z nasiljem, nekaterim tudi s smrtjo. Neodzivnost organov je tukaj vprašljiva,« je izpostavila in dodala, da kot poslanci SDS doživljajo demonizacijo in pogrom, kar je po njenem prepričanju vse spodbuda k nasilju.

»V SDS želimo, da se končajo ti pozivi k nasilju ne glede na to za koga gre, ne glede na to, ali je to poslanec SDS ali poslanec NSi ali poslanec Gibanja Svoboda ali katere koli druge poslanske skupine. Zato sem v petek pozvala vse poslance, da vendarle stopimo skupaj in da izrečemo podporo kolegi Grimsu in podporo vsem nam. Da rečemo, da je dovolj nasilja v družbi, nasilja nad katerim koli državljanom v Republiki Sloveniji. Žal moram reči, da se na to pobudo ni odzval nihče, pa vendarle v poslanski skupini SDS še vedno upamo, da bo odziv po tem dogodku čim prej tudi s strani predsednice državnega zbora,« je zaključila.

Na novinarsko vprašanje glede »mračnih sil,« kot so SDS v zadnjem času označili vidni predstavniki levega političnega pola, denimo predsednik vlade in župan Ljubljane, je odgovorila: »Demonizacija in črnitev članov in izvoljenih funkcionarjev SDS se izvaja že več let. Pozivi k smrti predsednika naše stranke, smrti določenih poslancev se dogajajo že dlje časa. In se samo stopnjujejo. Temu je potrebno narediti konec. Vse to spodbuja sovraštvo do nas, ki imamo drugačno mišljenje od tistih, ki protestirajo na Trgu republike ali kolegov iz drugih poslanskih skupin.«

Spletno uredništvo, vir:SDS