(VIDEO) Pot Janše v Kijev odmeva po celem svetu

FOTO: Zaslonski posnetek

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala, namestnik predsednika vlade Poljske in predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczyński so že v Ukrajini, kjer se bodo kot predstavniki Evropskega sveta v Kijevu srečali s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Shmyhalom. Gre za tri člansko diplomatsko odpravo najvišjega ranga.

 

OZN je o obisku Janeza Janše in ostale delegacije obvestil ves svet, o kateri poročajo že praktično vsi, tudi na CNN.  V pogovoru z generalom Clarkom (bivši poveljnik NATO sil) je komentiral izredni pomen obiska vseh treh premierjev in ga primerjal z obiskom Londona med 2. svetovno vojno. General Clark je še komentiral da je za obisk potreben izreden pogum in da bo obisk za Ukrajino pomenil zelo močno podporo. 

Nemški Bild o prihodu diplomatske odprave

Nemški Bild je odhod diplomatske odprave označil kot zgodovinsko mirovno misijo v Kijevu. Dopisnik BBC Nick Beake pa je zapisal, da je to izjemen znak solidarnosti evropskih predsednikov vlad, da potujejo naravnost v vojno, da bi se zoperstavili ruski agresiji.

Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisijo Ursulo von der Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem. Mednarodna skupnost je bila seznanjena z obiskom s strani mednarodnih organizacij, med drugim s strani OZN.

Glavni svetovalec poljskega premierja Michal Dwoczyk je novinarjem potrdil, da je delegacija nekaj po 8. uri zjutraj z vlakom prečkala poljsko-ukrajinsko mejo. Kot je dodal, so se za pot dogovorili prejšnji teden na vrhu EU v Versaillesu. Premierji naj bi danes prispeli v mesto, ki ga še naprej oblega in napada ruska vojska. Iz središča Kijeva so tudi danes poročali o več eksplozijah. Po poročanju tamkajšnje civilne zaščite so ruske sile raketirale štiri stanovanjske stavbe v več okrožjih, pri tem sta umrli najmanj dve osebi.

Vir: Nova24TV, Sara Kovač