Video: Pogovor s predsednikom vlade v osrčju gora

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Nova24TV poudaril, da je zanj najbolj pomembna koalicijska pogodba. Zatrdil je, da po zadnjem koalicijskem srečanju tudi stranka DeSUS ni pod vprašajem in ostaja trden člen v koaliciji. Na razprtije v stranki upokojencev gleda kot na težave znotraj stranke, ki jih mora stranka sama razrešiti. Kot enega najbolj pomembnih izzivov sedanje vlade je izpostavil ustanovitev demografskega sklada in urada za demografijo.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je na Okrešlju udeležil slovesnosti postavitve temeljnega kamna za nov planinski dom. Spomnimo, eden najstarejših planinskih domov, Frischaufov dom, je zaradi napake na električnem omrežju v novembru 2019 pogorel do tal. Srečanje s predsednikom slovenske vlade je izkoristil voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina ter Janšo povprašal o obnovi planinskih domov po Sloveniji, o stanju stranke DeSUS v koaliciji, o interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, o anonimnih kazenskih ovadbah, o rebalansu proračuna in petkovih nezakonitih kolesarskih protestih.

Janša je v uvodu pogovora dejal, da v Sloveniji deluje nekaj programov ekološke sanacije planinskih koč. Država lahko pomaga obnovam planinskim kočam preko evropskih sredstev. Žal pa so težave z zakonodajo, saj so nekateri predpisi zelo togi. Dejal je, da bi morali biti nekateri predpisi strožji, drugi spet blažji. “Ni enako graditi v visokogorju, v sredogorju kot sredi Ljubljane. To sedaj skušamo uskladit, tako da bo gradnja lažja in hitrejša.” V nadaljevanju intervjuja sta se dotaknila političnih napetosti znotraj stranke DeSUS.

Janša zagotavlja, da je DeSUS še naprej stabilen člen koalicije
Janša je poudaril, da je zanj najbolj pomembna koalicijska pogodba. Zatrdil je, da po zadnjem koalicijskem srečanju tudi stranka DeSUS ni pod vprašajem in ostaja trden člen v koaliciji. Na razprtije v stranki upokojencev gleda kot na težave znotraj stranke, ki jih mora stranka sama razrešiti. “To ni stvar koalicije, to morejo oni rešit kot suverena stranka. Zdaj, ko bodo izvolili novo predsednico ali predsednika na kongresu, bo ta po koalicijski pogodbi postal podpredsednik ali podpredsednica vlade. Do takrat pa je to vprašanje zamrznjeno,” je na vprašanje Svetine o statusu sedanje podpredsednice vlade in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec dejal Janša. Slovenski premier je dejal, da bo v prihajajočih pomembnih odločitev koalicije sodeloval Tomaž Gantar kot začasni zastopnik najmanjše vladne stranke. “To je njihova odločitev. Koalicija je to sprejela. Ne določa koalicija, kdo bo zastopal stranko. Vsaka stranka odloča sama s svojim statutom in pravili.”

 

 

Koalicijo v petek čaka glasovanje o interpelaciji proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. Kot je povedal voditelj Svetina, so v stranki DeSUS povedali, da ne bodo vsi poslanci glasovali proti interpelaciji Hojsa. Janša se s tem ne obremenjuje, saj je se je tudi v prejšnjih koalicijah dogajalo, da niso vsi koalicijski poslanci glasovali enotno. A je opozoril, če bi katera izmed koalicijskih strank glasovala v nasprotju z napisanimi pravili v koalicijski pogodbi, bi to pomenilo, da ta stranka izgubi status koalicijske stranke. A Janše ne skrbi, da bi poslanci DeSUS pomagali pri rušenju ministra Hojsa. “Jaz verjamem, da bo v skladu s tem poslanska skupina DeSUS tako ravnala. To so tudi javno povedali po našem zadnjem srečanju. Jaz tukaj ne pričakujem problemov,” je poudaril.

Razlog za interpelacijo ministra Hojsa je bedast
Predsednik vlade je na vprašanje smiselnosti interpelacije, glede na to, da je bila vložena, ker je ministrstvo za notranje zadeve sledilo sodbi upravnega sodišča in dovolilo koncert hrvaškega rock glasbenika Marka Perkovića Thompsona, dejal naslednje: “Ravno to. Raznorazna politična obračunavanja. S tem nimam nobenih težav. Zagotovo ima minister vse odgovore. Po formalni ravni je razlog interpelacije bedast. Ministru se očita, da ni vplival upravni postopek. Dejstva so, kar se tiče interpelacij. Interpelacijo se vloži oz. zahteva, če minister krši zakon. On bi kršil zakon, če bi se vpletal v ta postopek. Ne pa sedaj, ko je bil ta postopek izpeljan v skladu z odločbo upravnega sodišča. Minister sploh ni vedel, da ta postopek poteka. V postopek se ni vmešaval. Moram uporabiti to besedo naravnost bedasto, da tisti, ki stalno kričijo o vladavini prava ministru očitajo, da je spoštoval zakon.

Voditelj oddaje Tema dneva Luka Svetina in slovenski predsednik vlade Janez Janša. (Foto: Nova24TV)

Opozicijske leve stranke in z njo povezani mediji ter predstavniki civilne so delali pravi cirkus, ker predsednik vlade ni sprejel po njihovem mnenju nepreklicnega odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa. A kot je opozoril Janša, je Hojs ponudil le odstop. A v situaciji, v kateri se je znašla Slovenija je nujno imeti operativnega notranjega ministra, zato odstopa ni sprejel in odstopne izjave poslal v državni zbor. Poleg epidemije se Slovenija po mnenju Janše sooča z ilegalnimi migracijami. “Ne moremo si privoščiti, da na vrat na nos iščemo nekega novega ministra. Vmes pa so stvari zelo ohlapne. Zato sem mu jaz takrat povedal, da bom razmislil. Prosil sem ga, da do takrat ostaja minister. To je to. Skratka, odstop se formalno pravno ni zgodil. Jaz njegovega sporočila nisem posredoval v državni zbor ob njegovem strinjanju. Imela sva še en pogovor in tako je to bilo.”

Demografski sklad in urad za demografijo eden najbolj pomembnih izzivov sedanje vladne koalicije
V času sedanje vlade so se nekateri vidni vladni predstavniki soočali tudi z množičnimi anonimnimi kazenskimi ovadbami. Janša je opozoril da obstajajo kazenske ovadbe v pravem pomenu besede in obstajajo anonimke. To pa izkoriščajo nekateri slovenski mediji v medijskem boju proti sedanji vladi. “Razne anonimke, pod katerimi ni nobenega podpisa, obravnavajo kot kazensko ovadbo. Večina ljudi pa tega sploh ne loči.” Slovenski premier opozarja, da je kazenska ovadba akt, ki ga lahko vloži posameznik ali policija. “Mora biti podpisan. Mora stati za tem. Če nekdo vloži lažno kazensko ovadbo, kazensko tudi odgovarja za lažno obdolžitev.” Glede na slovensko večinsko medijsko krajino, nastrojeno proti vladi Janeza Janše, je predsednik vlade povedal, da je to, da se “nek medij ima za resen medij in razglasi neko anonimko za kazensko ovadbo, totalna manipulacija in norčevanje iz kredibilnosti novinarjev in urednikov.”

Eden najbolj pomembnih izzivov sedanje vlade je ustanovitev demografskega sklada in urada za demografijo. Predsednik vlade ob tem zatrdi, da gre za dve ločeni zadevi. Urad za demografijo je zelo pomemben, saj ne bo reševal samo vprašanja pokojnin in upokojencev. “To je predvsem vprašanje na začetku družinske politike rojstev, zagotavljanje strateške stabilnosti pokojninskega sistema. To lahko funkcionira, če nas je vedno več, ki vplačujemo v pokojninsko blagajno. Imamo solidarnostni sistem. Del tega denarja se zbere preko dobrega upravljanja premoženja.”

Demografski sklad je po mesecih usklajevanj na zadnjem vrhu koalicije tudi dobil končno potrditev. Sedanji slovenski premier je izpostavil, da gre sedaj v  proceduro, potrebni pa so še pogovori in usklajevanja z drugimi deležniki. “Potem bo šel v formalno obravnavo. Predvidevam, da se ta sklad plemeniti, da raste… Koalicija je presekala pogajanja o tem, kar je trajalo leta, desetletja, kar se prenese v tale sklad. To je bil ključni razlog levih koalicij, saj se niso popolnoma nič dogovorili. Mimogrede, da bo celotno državno premoženje dobro opravljeno, odgovorno, nazorno. Tudi opozicija bo imela člana v nadzornem svetu. Tudi predstavni upokojenske organizacije.” Janša je izpostavil, da bo sklad imel zelo strog nadzor, da ne bo prihajalo do mahinacij kot se dogajajo sedaj v SDH ali DUTB.

 

Slovenija ima v primerjavi z drugimi državami nizek primanjkljaj
Eden od pomembnih izzivov vlade bo tudi sprejetje rebalansa proračuna. Kot je poudaril Janša, so na nedavnem koalicijskem vrhu razpravljali tudi o javno finančnem položaju. Finančni minister Andrej Šircelj je na vrhu koalicije predstavil podatke za zadnjih osem mesecev. Premier je optimističen, saj prihodki za mesec julij in avgust kažejo, da so na ravni iz leta 2019. Po njegovem mnenju se je Slovenija sedaj tudi že pobrala od epidemije. Premier je izpostavil, da je imela Slovenija med državami v Evropi majhen primanjkljaj v primerjavami z drugimi evropskimi državami. Vlada je v času najhujše krize z zadolževanjem poskrbela, da so poskrbeli za upokojence, samostojne podjetnike in druge.

Med drugim so izplačali solidarnostni dodatek. Janša pri tem zagotavlja, da vlada ve za vsak evro, kako ga je porabila. Za razliko od preteklosti, ko so slovenski davkoplačevalci z več milijardami dokapitalizirali bančni sistem so tokrat banke razumele situacijo v krizi. Tako so banke prispevale med drugim z odlaganjem kreditov omeni slovenski predsednik vlade. “Vlada ve prvič v slovenski zgodovini zna povedat, kam je šel ta denar, ki se beleži kot primanjkljaj v proračunu. Do zadnjega evra.”

Voditelj Luka Svetina je ob koncu intervjuja predsednika slovenske vlade Janeza Janša povprašal, kako sprejema petkove nezakonite kolesarske proteste. Janša je dejal, da imajo on in ostali člani vladne ekipe toliko dela, da se na proteste proti njegovi vladi sploh ne ozirajo. Povedal je, da je to vsakotedenska glavna tema v osrednjih medijih, a jih sam ne spremlja. Veliko bolj je zaskrbljen nad t.i. drugim valom koronavirusa. “Ta zbiranja ogrožajo zdravja ljudi. Porast okužb, še posebej v tistih centrih, kjer so takšni protesti. Kaže na to, da bosta morala policija in zdravstvena inšpekcija bolj natančno, striktno spremljat vse sprejete vladne odloke, ki veljajo  za zajezitev koronavirusa,” zaključi intervju z Luko Svetino v oddaji Tema dneva predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Luka Perš/Nova24 TV