VIDEO: Od jutri dovoljenjo prehajanje med občinami

LJUBLJANA – Vlada s četrtkom odpravlja splošno omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti. Te bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke, je po seji vlade v video nagovoru sporočil predsednik vlade, Janez Janša. Sprejet je bil načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih, nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi zgolj okvirni.

 

“Po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja smo prišli do pomembnega obrata. Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih z novim koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost,” je dejal premier.

Ob tej pomembni etapni zmagi v boju z epidemijo se predvsem zahvaljujem vam, spoštovani rojaki, ki ste z upoštevanjem navodil in omejitev, preprečili širjenje virusa. Slovenija je tako po vaši zaslugi med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša. Še bistveno bolj pomembno pa je, da ste s svojim odgovornim ravnanjem preprečili na stotine smrti kot posledice covida-19 in zlom zdravstvenega sistema, ki bi lahko tem žrtvam dodal še tisoče drugih zaradi nezmožnosti zdravljenja mnogih ostalih bolezni ali poškodb. Samo v našo sosednjo državo poglejmo in bomo videli, kaj nam je grozilo,” je sporočil predsednik vlade.

Množične prireditve zelo verjetno ne bodo možne vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19.

Poziv k odgovornemu ravnanju

Ker epidemija še ni premagana je premier pozval k odgovornemu ravnanju tudi v prihodnjih dneh in tednih: “Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam,” je pojasnil Janez Janša. “Skupaj skušajmo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti,” je med drugim povedal. Celoten nagovor si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

“Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh protikoronskih zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi.”

Uredništvo