(VIDEO) Od danes papirnati računi samo še na željo kupca

FOTO: Pixabay

Danes je v veljavo stopila novela zakona o davku na dodano vrednost, ki med drugim prinaša ukinitev izročanja papirnega računa, ki ga bodo prodajalci blaga in storitev kupcu izročili le na njegovo izrecno željo. Prodajalci se na neobvezno tiskanje računov še pripravljajo, zveza potrošnikov (ZPS) pa ima glede novosti pomisleke.

 

Ponudniku blaga ali storitev ne bo primoran izročiti papirnatega računa, razen če bo potrošnik to zahteval. Ta trenutek to še ni izvedljivo, saj bi šlo v tem trenutku za davčno utajevanje.

Zveza potrošnikov opozarja na pomembnost računov, saj le tako lahko kupec preveri, ali je predmet ali storitev prodajalec zaračunal v skladu s cenikom. Kljub temu, da pozdravljajo možnost potrošnikove izbire med papirnatim ali digitalnim računom, ki je obstajala tudi doslej, pa se zdaj lahko zgodi, da potrošnik ostane brez kakršnegakoli računa. Potrošnike opozarjajo, da v kolikor računa ne prejmejo, jim to lahko pozneje povzroča težave pri uveljavljanju različnih pravic iz naslova zavarovalnih pogodb, jamstev, garancij in drugih pravic, še zlasti pri plačilu z gotovino. Račun je namreč dokazilo, kdaj in kje je potrošnik kupil določen proizvod, kdaj in kje so bile zanj opravljene storitve ter mu tako omogoča nadzor nad pravilnostjo zaračunanega zneska. Alternativa natisnjenemu računu je digitalna različica, ki bo prav tako dostopna kupcem in hkrati okolju prijazna.

25. člen zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost pravi:“Davčni zavezanec, ki mora izdati račun v skladu z drugim odstavkom tega člena izroči kupcu račun v papirni obliki le na njegovo zahtevo.”

Omenjene spremembe ne prinašajo veliko novosti, saj bodo v primeru poslovanja z gotovino morali račune še vedno potrjevati prek davčne blagajne. Evidenca o tem bo ostala enaka in tudi na Fursu pravijo, da bodo nadzor izvajali na podoben način kot doslej.

Tanja Brkić/Nova24TV