(VIDEO) Julka v borbi z ognjeno stihijo

Gasenje požara iz zraka. Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko

Nekdanji notranji minister Aleš Hojs in bivši generalni direktor Policije Anton Olaj, sta v času vlade Janeza Janše za slovenske policiste odredila nakup novega helikopterja. Olaj ga je ljubkovalno poimenoval Julka. Gre za helikopter AgustaWestland AW 169, ki te dni neutrudno pomaga našim gasilcem in drugim junakom, ki se na Primorskem borijo z ognjenimi zublji. 

Na smotrnost nakupa je na Twitterju opozoril Anton Olaj (nelektorirano). “Me veseli, da se izkazuje Julka za tako vsestranski helikopter. Razumevanje prejšnjega ministra Aleša Hojsa za nabavo helikopterja Policiji se izkazuje za zelo preudarno in koristno. Upam, da se postopki za nabavo še enega helikopterja ne bodo zaustavili.” 

Da Julka daje vse od sebe, so v videu potrdili tudi policisti, ki je po njihovih besedah te dni sploh ne ugašajo, saj so razmere izredno resne. “Trenutno je Julka aktivna okrog gradu Miren, kjer smo včeraj do noči metali po 800 litrov vode vsake dve minuti, kjerkoli so se pokazali ognjeni zublji, ali pa so nakazali gasilci,” so povedali v posnetku, ki so ga objavili na spletu.

Huey v pokoj po 42 letih

Julka je nadomestila prejšnji helikopter znamke Agusta Bell AB-212, ki je moral po 42 letih v pokoj. Policijski “Huey” (poimenovanje izvira iz ameriške vojske) je imel za sabo zavidljivo kariero služenja narodu, saj domala ni bilo večje policijske ali reševalne akcije, v kateri ni sodeloval. Danes ga je moč videti v Muzeju vojaške zgodovine v Pivki.

Izredno zmogljiva Julka

Slovenska Policija je ob nakupu na svoji spletni strani navedla, da je nov helikopter “tehnološko sodoben helikopter in ustreza vsem zahtevam policije za zagotovitev njenega nemotenega dela in razvoja transportnih zmožnosti. Gre za relativno nov, izredno zmogljiv helikopter.” Glavne značilnosti helikopterja so njegova visoka hitrost križarjenja, moč in prilagodljivost. Vse te lastnosti pa v tem trenutku prav gotovo pridejo prav.

Vir: NOVA24TV.si /Andrej Žitnik