(VIDEO) Janša: V prihodnjem mandatu mladi na prvem mestu

FOTO: Zaslonski posnetek

“Podpora mladim je investicija v prihodnost. Nič ni bolj pomembno,” so besede predsednika vlade in predsednika SDS Janeza Janše, ki v naslednjem mandatu namerava več pozornosti posvetiti mladim in zagotavljanju svetle prihodnosti slovenskemu podmladku.

 

Mladi se na poti do osamosvojitve soočajo z različnimi težavami in problematikami. Večji problem, ki pesti mlade v Sloveniji, je že dlje časa stanovanjska problematika, medtem ko na drugi strani visoko izobraženi mladi odhajajo v tujino zaradi boljših delovnih pogojev. Predsednik SDS Janez Janša je na torkovem soočenju povedal, da so se z nekaterimi sprejetimi zakoni določena vprašanja začela reševati, bo pa mladim večja pozornost zagotovo namenjena v prihodnjem mandatu.

Na torkovem soočenju na POP TV je Janša med drugim spregovoril tudi o načrtih za mlade v prihodnjem mandatu, pri čemer je poudaril, da se s problematiko aktivno ukvarjajo že sedaj, da pa bo mladim v prihodnosti namenjeno še več pozornosti.

Mladi bodo lahko lastniki in ne najemniki stanovanj
Pereč problem mladih v Sloveniji je predvsem stanovanjski problem, ob tem pa je Janša dejal, da je prva stvar, ki bo mladim omogočala perspektivo glede osamosvojitve “zagotovo realizacija zakona, ki je bil sprejet pred dnevi in je stopil v veljavo in ki bo mladim omogočal, ne da postanejo najemniki, ampak lastniki stanovanj. Da bodo s tem, ko bodo odplačevali kredit, za katerega bo država dala garancijo, hkrati tudi odplačevali glavnico za to stanovanje. Po 20 letih odplačevanja bodo lahko lastniki in ne najemniki v stanovanju, ki še vedno ne bo njihovo.”

Višja plača in boljši delovni pogoji
Kot drugo, kar naj bi po njegovem izboljšala stanje med mladimi, je izpostavil dvig neto plač, ki naj bi se še povečeval v naslednjih letih, “v programu imamo še dodatne davčne razbremenitve, je pa neto plača tista številka, na podlagi katere izdelaš “računico za prihodnost”, je zaključil Janša. Kot tretje in verjetno najpomembnejše za perspektivo mladih pa je obljubil gospodarski razvoj z digitalno in zeleno preobrazbo, na podlagi katerega se bodo ustvarjala nova dobro plačana delovna mesta za mlade. Digitalni razvoj naj bi omogočil veliko boljše začetne plače nad 2000 evrov, ki so zdaj redkost.

Vir: Nova24TV, Tanja Brkić