(VIDEO) Janez Janša, kot ga ne poznamo, spregovoril je o osebnem življenju

FOTO: Zaslonski posnetek (YouTube)

Predsednika vlade Janeza Janšo redko vidimo v sproščenem vzdušju. Kljub zasedenemu urniku pa je našel čas za odgovore na 72 vprašanj, ki so bila tudi osebne narave.

 

“O osebnem življenju ne govorim pogosto, tokrat pa sem naredil izjemo. Odgovoril sem na 72 vprašanj, veliko od teh prvič,” je na družbenem omrežju zapisal premier Janez Janša, ki je v videoposnetku odgovarjal na različna vprašanja, med drugim je povedal tudi, kakšna je njegova jutranja rutina in od kod črpa inspiracijo.

“Mislim, da večina ljudi o meni ve veliko več, kot je res,” je mnenja premier, ki je uvodoma povedal, da je jutro njegov najljubši del dneva, ki ga začne z vzponom na bližnjo vzpetino, razgibavanjem in zajtrkom. Kljub temu, da je njegov urnik zelo zaseden, vedno najde čas zase, najbolj pa se odpočije v gorah, kjer ga pa je, kot je priznal, tudi velikokrat strah. Kot najlepši dosežen vrh je izpostavil Briceljk v Loški steni.

Premier je velik družinski človek
Premier je zaupal tudi nekaj stvari o svoji družini, in sicer, da je čas, preživet z njo, izjemno dinamičen, kot nekaj najlepšega tisti dan pa je izpostavil vprašanje sina, kdaj pride domov. Zdi se mu, da je kot oče premalo strog, o izbiranju imen otrok pa je dejal, da so bila izbrana “po težkih pogajanjih” z ženo Urško. Poleg tega, da je družinski človek, je Janša tudi človek, ki ima rad živali, saj imajo doma kar nekaj mačk in psa. Poleg tega, da prosti čas preživlja v gorah, se po potrebi odloči tudi za igranje videoigric, kot svojo najljubšo namizno igro pa navede šah. V kuhinji se znajde toliko, da preživi, glede hrane pa niti malo ni izbirčen, razen če gre za surovo čebulo. Je ljubitelj čaja in kave, od tort pa ima najraje sadne. Kot otrok je bil tako energičen kot miren, po njegovih besedah pa bi ga mama opisala kot “otroka, ki išče sladkarije tudi v praznih omarah”. Pri dvanajstih letih je želel raziskovati vesolje, poskušal je igrati tudi nekaj instrumentov, vendar se je njegova “kariera” v glasbi hitro končala “na zadovoljstvo instrumentov in njega”, je dejal z nasmehom.

Pri ljudeh ceni, da vedo, kaj hočejo
Vstop v politiko je bila najbolj adrenalinska stvar v njegovem življenju, v kolikor pa bi se odločil za drug poklic, bi to bil sistemski analitik v slovenski inačici Appla. Poleg tega, da je zanj vstop v politiko adrenalinski, pa se najdejo tudi kakšne zabavne in smešne zadeve, saj prizna, da ga v zadnjem času najbolj nasmejijo poslanska vprašanja opozicije, kot najbolj nadležno stvar v politiki pa navede “mlatenje prazne slame”. Janša je priznal, da največ navdiha dobi med pogovorom z ljudmi, pri katerih najbolj ceni to, da vedo, kaj hočejo. Glede na svoje izkušnje zna tudi hitro oceniti, kdo je iskren in kdo ne, prva stvar, ki pa jo opazi na človeku, so oči. Na vprašanje, kakšna je njegova šibka točka, pa pove, da “bi vse naredil že danes”.

Branje knjig je zanj obvezno
Premier je velik ljubitelj knjig, branje pa je obvezni del njegove rutine pred spanjem. Zadnja knjiga, ki jo je prebral, je bila Monrojeva doktrina, vsakemu odraslemu pa je priporočil branje Slovenske ustave. Poleg branja knjig rad prisluhne tako slovenski glasbi kot tuji, odvisno od razpoloženja. Njegova najljubša pesem je Še si tu od Marte Zore.

Jutri se začne danes, zato ne oklevaj
Po kratkem razmisleku je premier dejal, da je najboljši kompliment, ki ga je prejel v življenju, “tisti stavek v sodbi vojaškega sodišča JLA, češ da je svoje intelektualne sposobnosti napačno usmeril”. Najboljši nasvet, ki ga je prejel, je bil, naj več posluša in manj govori, sam pa bi vsakemu svetoval, naj gleda naprej in da se “jutri začne danes, zato ne oklevaj”.

Družina Janeza Janše. FOTO: arhiv družine Janša, vir: Radio Ognjišče

Velik domoljub
Janša je velik domoljub, to pa dokaže tudi s tremi besedami, ko Slovenijo v treh besedah opiše kot “moja edina domovina”. Trenutno pa ga navdihuje ravno načrtovanje razvoja Slovenije v prihodnje in zavedanje velikih potencialov, ki jih še ima. Najbolj zanimivo pa je bilo vprašanje, kaj naredi, ko je žalosten. Na zadnje vprašanje je odgovoril zelo zanimivo, saj je dejal, da poišče slap.

Vir: Nova24TV, Tanja Brkić