(VIDEO, FOTO) Samotestiranje je hitro in enostavno

Fotografije: Zaslonski posnetki

Že nekaj časa je govora o tem, da bo z namenom, da šole ostanejo odprte čim dlje, na voljo prostovoljno samotestiranje učencev v šolah, ki je po besedah stroke preprosto, hitro in neinvazivno. Testiranje se bo sprva pričelo za dijake, nato pa še za učence zadnje triade osnovnih šol (prvomajskih praznikih). Ker pa je bilo s strani ravnateljev in tudi staršev kar nekaj vprašanj, kako naj bi to samotestiranje potekalo, je Vlada RS objavila posnetek, kjer je nazorno pokazano, kako je mogoče v šestih enostavnih korakih priti do rezultata samotestiranja na covid-19 v šoli.

 

Pred začetkom je potrebno razkužiti površino in si temeljito oprati roke. V prvem koraku si je potrebno najprej pripraviti celoten komplet za izvedbo samotestiranja: epruveto, pokrovček za epruveto, malo plastenko z ekstracijskim pufrom, bris za enkratno uporabo in testno ploščico.

drugem koraku je potrebno odstraniti pokrovček na mali plastenki in v epruveto iztisniti ekstracijski pufer.

Pri tretjem koraku je potrebno v eni roki držati epruveto, z drugo pa si odvzeti bris. Bris je potrebno potisniti približno 2,5 centimetra globoko v nosnico in petkrat z njim zaokrožiti in nežno podrgniti po sluznici. Enako je potrebno ponoviti tudi v drugi nosnici.

Četrti korak zahteva, da se bris vstavi v epruveto z ekstracijskim pufrom in se z njim 20 sekund meša. Zavrteti ga je potrebno vsaj 5-krat!

Pri petem koraku je potrebno epruvetko zapreti s pokrovčkom, s tulcem navzgor. Iz epruvetke je potrebno previdno nakapati tri kapljice v manjšo odprtino na testni ploščici.

V skladu s šestim korakom je potrebno počakati 15 minut in rezultat samotestiranja je viden. Na spodnji sliki lahko nazorno pogledate, kdaj je rezultat negativen in kdaj pozitiven.

Ukrepanje glede na rezultat samotestiranja
V primeru, da je rezultat negativen, je potrebno še naprej upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Samoizolacija je nujna v primeru, da je rezultat pozitiven. V primeru okužbe se je potrebno namreč izogibati stiku z ostalimi ljudmi, da se virus ne širi naprej. Staršem otrok se v tem primeru svetuje, naj pokličejo otrokovega osebnega zdravnika in ga naročijo na PCR testiranje. V primeru neveljavnosti je potrebno še enkrat ponoviti celoten postopek.

Z rednim testiranjem se zmanjša število okužb za kar polovico
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v torek po poročanju STA pojasnil, da se v petek začenja samotestiranje dijakov s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, nato pa bodo testiranja ponavljali vsak ponedeljek. Učenci zadnje triade osnovnih šol se bodo začeli samotestirati po prvomajskih praznikih. Po besedah Vindišarja želijo s presejalnim testiranjem učencev in dijakov vzpostaviti varno šolsko okolje, s pravočasnim odkritjem okužbe pa preprečiti njeno širjenje. Raziskave so pokazale, da se z rednim testiranjem s hitrimi testi, zmanjša število okužb za kar polovico.

Sodeč po odločitvi stroke se bo samotestiranje izvajalo v šolah pred začetkom pouka, je  pojasnil Vindišar in ob tem dodal, da to traja približno 15 minut. Vindišar je pojasnil, da bodo osnovnošolci in mladoletni dijaki za izvedbo prostovoljnega testiranja potrebovali dovoljenje staršev.

Nina Žoher/Nova24 TV