Vetra je dovolj, le interesa za električno proizvodnjo ni

Nasprotovanje vetrnicam bo davkoplačevalce kmalu drago stalo, foto: Tomi L

Občina Hrpelje-Kozina v novem OPN-ju po poročanju medijev ni predvidela lokacij za gradnjo vetrnih elektrarn, nameri o gradnji vetrnic lokalnega gradbinca Maksa Godine na območju pa nasprotuje tudi lokalna skupnost in civilna iniciativa.

Kljub “globalni zablodi” v tujini vetrne elektrarne pospešeno gradijo, foto: Sebastjan J

Kraško območje, ki je znano po svoji burji nudi idealno območje za proizvodnjo vetrne električne energije, pa vendar sta na območju zgolj dve vetrnice. Čeprav smo zadnjo v Sloveniji postavili že leta 2013, pa nedavni Energetski koncept Ministrstva za infrastrukturo tudi po najbolj optimističnih načrtih ne predvideva nadaljnjih vlaganj v vetrno energijo vsaj še 7 let. Kljub temu pa bo Slovenija že v treh letih soočena s finančnimi sankcijami EU če do leta 2020 ne bomo proizvedli 106 megavatnih ur električne vetrne energije.

Šest civilnih iniciativ, ki nasprotuje gradnji vetrnih elektrarn je sedaj povezanih v Združenje Zeleni krog, ki ga usklajuje Diego Loredan,
Slovenije ne moremo primerjati z veliki državami EU-ja, še manj jih slepo posnemati. Po dolgih letih izkušenj, ki jih imajo države z vetrnimi elektrarnami, je odgovor jasen, vetrne elektrarne so globalna zabloda in ne rešujejo problematike podnebnih sprememb.

Vetrne elektrarne lahko vidimo povsod severneje od Slovenije, foto: Sebastjan J

Kljub močnemu nasprotovanju vetrnim elektrarnam v Sloveniji pa te postajajo vse bolj pogost pojav v državah severno od Slovenije, Avstrija, Nemčija, Danska in druge pospešeno vlagajo v obnovljive električne vire. Samo v Nemčiji je z vetrom proizvedena električna energija v letu 2016 sestavlja že več kot 12 % vse proizvodnje.

Sebastjan J