Veterani vojne za Slovenijo si zaslužijo višje pokojnine

Poslanec stranke SDS Jure Ferjan. FOTO: Facebook

Poslanec SDS Jure Ferjan predlaga ministrstvu za obrambo, da se veteranom vojne za Slovenijo zagotovi stalni mesečni dodatek k pokojnini v višini 200 EUR. V skladu s predlogom bi dodatek prejeli vsi, ki imajo status veterana vojne za Slovenijo. Kot pravi Ferjan: “Obdobje osamosvojitve je za slovenski narod sveto, v letošnjem letu se ga ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Republike Slovenije spominjamo s posebnim ponosom in spoštovanjem”.

 

“Vlada RS je 29. aprila 2021 v zakonodajni postopek v Državni zbor RS vložila novele Zakona o vojnih invalidih, Zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991 in Zakona o žrtvah vojnega nasilja,” je v pobudi zapisal poslanec SDS Jure Ferjan. Kot del Ministrstva za obrambo je 1. junija 2021 z delom začela nova Uprava za vojaško dediščino, ki pod svojim okriljem združuje tri sektorje – Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja; Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske.

S tem se je bolj racionalno in pregledno povezalo vse, ki so podobne naloge opravljali na treh ministrstvih, in sicer na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Ministrstvu za obrambo (MO). Ene izmed pomembnejših nalog Uprave za vojaško dediščino so: redno spremljanje stanja na področju vojnih veteranov, priprava ukrepov za prilagoditev potrebam vojnih veteranov in krepitev standardov podpore, skrbela pa bo tudi za ohranjanje spomina na vojne veterane in dogodke v vojni za Slovenijo.

Poslanska pobuda poslanca SDS Jureta Ferjana, da veterani vojne za Slovenijo prejmejo stalni mesečni dodatek k pokojnini v višini 200 eur. FOTO: Twitter

“Veseli me, da imata aktualna Vlada RS in pristojno ministrstvo, izhajajoč iz navedenega, velik posluh za to področje. Obdobje osamosvojitve je za slovenski narod sveto, v letošnjem letu se ga ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Republike Slovenije spominjamo s posebnim ponosom in spoštovanjem. Prepričan sem, da lahko država hvaležnost vsem, ki so se za Slovenijo borili, izkaže s konkretnimi dejanji in ukrepi.” 

Poslanska pobuda Jureta Ferjana. FOTO: Twitter

“Verjamem, da lahko naredimo konkretne korake naprej, ki bodo izboljšali status veteranov vojne za Slovenijo in povečali njihov obseg pravic. V zvezi z navedenim dajem pobudo: Ministrstvo za obrambo naj preuči možnost, da se vsem, ki imajo status veterana vojne za Slovenijo in so uživalci pokojnine po splošnih predpisih, ki določajo pokojninske prejemke, zagotovi stalni mesečni dodatek k pokojnini za zasluge v vojni za Slovenijo (npr. v višini 200 EUR). Jure Ferjan poslanec DZ RS.” 

Domen Mezeg/Nova24TV