Velik priklon vsem borcem in tistim, ki jih ni več z nami: 15. februar je svetovni dan otrok z rakom

Rak ne pozna starosti. Fotografija je simbolična.

Danes pa je svetovni dan otrok z rakom. Po podatkih Onkološkega inštirtuta je rak pri otrocih redka bolezen, a predstavlja tretji najpogostejši vzrok smrti pri mlajših od 15 let. Pred njim so kot vzrok smrti samo poškodbe in prirojene nepravilnosti.

Za rakom zboli okoli 50 let otrok letno

V Sloveniji za rakom zboli približno 50 otrok letno, s stalnim naraščanjem v zadnjih letih, a z upadom umrljivosti. Danes tako pozdravijo skoraj 80 % otrok z rakom.

Najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih je levkemija, ki predstavlja 30 % vseh rakov pri otrocih, tumorji osrednjega živčevja 21 %, limfomi 12 %, nevroblastom 7 %, mehkotkivni sarkom 7 %, kostni sarkom 7 % , nefroblastom 7 %, retinoblastom 3 %.

Rak otrok je največkrat deden 

Vzročni dejavniki nastanka raka pri otrocih so predvsem dedne narave, redkeje gre za vplive okolja. Primer tipičnega dednega raka je retinoblastom, nevarnostni dejavniki iz okolja pa so: ionizirajoče sevanje, neionizirajoče sevanje (UV-žarki sončne svetlobe), okužbe z nekaterimi virusi in bakterijami, kemični dejavniki, kot je dietilstilbestrol, ter socialno-ekonomski status.

 

 

Bolezinski znaki levkemije in zdravljenje

Zaradi nastanka bolezni v kostnem mozgu se pojavijo bolečine v kosteh in sklepih, pa tudi nagnjenost k krvavitvam, okužbam in utrujenost, bledica, povišana telesna temperatura. Povečana so lahko jetra, bezgavke in vranica.  Glavni način zdravljenja levkemij pri otrocih je s kemoterapijo, pomemben del zdravljenja pa je tudi presaditev krvotvornih matičnih celic.

Tumorji osrednjega živčeja in zdravljenje

Ti tumorji so druga najpogostejša skupina rakavih bolezni pri otrocih. Njihovi najpogostejši znaki so jutranji glavobol, bruhanje, motnje vida ter nevrološki izpadi kot so epileptični napadi, vrtoglavica, paraliza pogleda, paraliza možganskih živcev. Glavni način zdravljenja je operativni poseg, dopolnilno pa lahko tudi obsevanje oziroma kemoterapija. Za način zdravljenja se odločijo glede na starost otroka, vrsto ter mesto tumorja. 

Znaki limfomov in zdravljenje

Limfomi se delijo na Hodgkinove limfome (HL) in na neHodgkinove limfome (NHL). HL je najpogostejši v najstniških in mladih odraslih letih. Nevarnostni dejavniki so okužba z virusom Ebstein-Barr, moteno delovanje imunskega sistema in dedno nagnjenje. NHL ima podobne nevarnostne dejavnike kot HL. Lahko je visoko ali nizko maligni, najpogosteje se pojavlja v starosti 7-10 let. 

Pri HL se najpogosteje pojavijo povečane, a neboleče bezgavke, najpogosteje na vratu. Če se povečajo bezgavke v medpljučju, se lahko pojavi kašelj in oteženo dihanje. Lahko se pojavi nepojasnjene povečana telesna temperatura, nočno potenje in nepojasnjena izguba telesne teže. V klinični sliki NHL se pojavljajo podobni simptomi in znaki kot pri HL. NHL se pogosteje kot HL pojavijo tudi pod prepono, v kosteh, testisih, ščitnici in drugih tkivih. Osnovni način zdravljenja HL in NHL je kemoterapija z dodatnim obsevanjem ali brez. No, limfomi pri otrocih imajo splošno gledano dobro prognozo.

 

 

Po zaključenem zdravljenju

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani mladostnike, ki so se zdravili zaradi raka v otroški dobi, spremljajo do 15. leta. Pri večini poleg anamneze in kliničnega pregleda opravijo tudi endokrinološko testiranje, testiranje delovanja srca, pregled delovanja ledvic in pljuč. Glede na rak, ki so ga preboleli, in način zdravljenja opravijo tudi druge preskave, pozorni pa so tudi na simptome in znake pojava sekundarnega raka.

Vir: Onkološki inštitut Ljubljana/M. K.