Večkilometrski zastoji na mejnih prehodih tudi ta konec tedna in v nadaljevanju avgusta

FOTO: Policija

Promet na slovenskih cestah je, kot znano, med letno turistično sezono vsakodnevno močno povečan. Do največjih obremenitev, tako na cestah kot tudi na mejnih prehodih z Republiko Hrvaško, pa prihaja predvsem med vikendi. Zato večkilometrske zastoje, kakršni so bili pretekli konec tedna, pričakujte tudi v nadaljevanju avgusta in tudi že ta konec tedna.

 

Zaradi prometne varnosti bo policija na avtocestah in ostalih cestah v smeri mejnih prehodov angažirala dodatne policiste, izmene pa bodo okrepljene tudi na samih mejnih prehodih. Za prehod meje s Hrvaško na številnih mejnih prehodih pričakujejo čakalne dobe za izstop iz Slovenije, na nekaterih tudi pri vstopu v državo, navaja Generalna policijska uprava (GPU).

Obvestila o zastojih na mejnih prehodih najdete na:
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/obvestila-o-zastojih-na-mejnih-prehodih

Pripravljeni na pot

Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa imajo države vzpostavljene posebne režime prehajanja svojih državnih meja. Zato naj potniki pred odhodom preverijo in pripravijo dokumente za prehajanje meja, izpolnijo spletne prijave za vstop v posamezne države (kot npr. enter Croatia) in pridobijo ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT.

Voznikom pa policisti svetujejo, naj še pred začetkom vožnje temeljito preverijo stanje na cestah in mejnih prehodih.

Stanje na cestah lahko preverijo na: https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx ali preko drugih storitev Prometno-informacijskega centra za državne ceste in medijev.

Prečkanje meje na manj obmejnih prehodih

Priporočajo uporabo manj obremenjenih prehodov in vnaprejšnjo pripravo vseh dokumentov, saj se s tem skrajšajo postopki na meji in posledično tudi čakalne dobe.

Policisti prav tako svetujejo, da se vozniki na pot odpravljajo spočiti, vozijo s prilagojeno
hitrostjo in na ustrezni varnostni razdalji, s seboj pa naj imajo zadosti tekočine. V primeru zastojev ali prometnih nesreč, naj na avtocesti ustvarijo reševalni pas, potniki pa naj med čakanjem v kolonah ne zapuščajo vozil.

Spletno uredništvo