V zamejstvu avtocestno omrežje že posipavajo

Zimske razmere v Italiji, foto: autovie.it

Ob napovedi zimskih razmer je s pričetkom tega tedna družba Autovie Venete, ki upravlja z 240 kilometri italijanskega avtocestnega omrežja v Furlaniji-Julijski krajini, pričela s posipavanjem cest.

Zaradi vremenskih napovedi, ki so s pričetkom tega tedna napovedovale jutranje temperature pod lediščem, je italijanska avtocestna družba Autovie Venete pričela z izvajanjem zimskih aktivnosti. Tako je v ponedeljek ob 11. uri iz Portogruaro in Porcie odpeljalo kar 14 tovornjakov, ki so do 10. ure zvečer  s 126 m3 solne raztopine pokrili celotno avtocestno omrežje v njihovem upravljanju. Posebno pozornost so namenili tudi zaščiti 359 viaduktom, mostovom, nadvozom in tunelom, saj so ti še posebno izpostavljeni sunkom vetra, ki v mrzlih razmerah povzroča še hitrejši nastanek poledice.

Družba Autovie Venete ima za namen zimske službe na avtocestnem omrežju na voljo preko 100 vozil, od 15. Novembra, do 15. Aprila pa je v Italiji tudi zakonsko obvezna zimska oprema. Kršitelje, torej vozila brez ustreznih pnevmatik, ali snežnih verig tako lahko doleti kazen 85 €. V Sloveniji je kazen za vozilo brez zimske opreme zgolj 40 €, se pa ta takoj povzpne na 500 €, če zaradi neustrezne opreme slučajno ovirate druge udeležence v prometu.

Uredništvo