V Ukrajini prepovedali komunistično partijo

Vir: MJCF

V Ukrajini je prepovedana Komunistična partija Ukrajine (KPU). Odločitev je sprejelo prizivno sodišče v Lvovu in 5. julija prepovedalo partijo in vse njene dejavnosti. Sredstva in imetje s katerimi so razpolagali, so zdaj v rokah države.  

Prizivno sodišče je ob tem podalo izjavo: »Sodišče je ugodilo zahtevam ukrajinskega Ministrstva za pravosodje; aktivnosti Komunistične partije Ukrajine so bile prepovedane; lastnina, sredstva in drugo imetje partije in njenih regionalnih, mestnih in okrožnih organizacij in drugih strukturnih entitet je bilo predano državi«.

KPU je le zadnja v vrsti opozicijskih levih strank, ki so bile prepovedane potem, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski 14. maja podpisal odločbo, ki prepoveduje vse »proruske« politične stranke. Poleg komunistične partije so bile med drugim prepovedane tudi Leva opozicija, Zveza levih sil in Socialistična partija Ukrajine.

V Ukrajini poteka sojenje mladinskima komunističnima voditeljema, Aleksandru in Mihailu Kononoviču, ki so ju ukrajinske varnostne službe aretirale 3. marca. Mlada opozicijska voditelja sta znana tudi po tem, da sta pozitivno govorila o ukrajinski »sovjetski preteklosti«. Obtožena sta vohunjenja za Rusijo in Belorusijo, grozi jima doživljenski zapor.

Ukrajina se sooča z invazijo Vladimirja Putinovo, a kljub temu mnogi ruski vojaki in predstavniki separatističnih republik na njenem ozemlju vztrajno uporabljajo komunistično simboliko Sovjetske zveze.

Vir: Demokracija