V tem mesecu bomo prejeli 282.819 odmerkov cepiva

FOTO: Pixabay

Nacionalni koordinator za zagotovitev cepiva zoper covid-19, Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da poleg obstoječih treh cepiv lahko v prihodnosti pričakujemo cepivo, ki ga je izdelalo Johnson & Johnson. Pričakujejo, da bi lahko do junija prejeli 230 tisoč odmerkov novega cepiva, medtem pa v marcu pričakujejo še pošiljko skupno 282 tisoč vseh treh odobrenih cepiv. Spodbuden podatek je, da je cepljenih s prvim odmerkom že več kot 48 odstotkov prebivalcev starejših od 80 let, z dvema odmerkoma pa 25 odstotkov v isti starostni skupini. “Skupno pa je bilo s prvim odmerkom cepljenih 6,9 odstotka prebivalcev, z drugim odmerkom pa trije odstotki,” je še dodal Kacin in poudaril, da se je cepil veliko večji delež žensk (8,4 odstotka z enim odmerkom in štirje odstotki z dvema odmerkoma), kot pa moških (5,3 odstotka z enim odmerkom in 2,1 odstotka z dvema odmerkoma). 

 

Državni sekretar in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da od pričetka marca velja pogodba med NIJZ, ki govori o distribuciji cepiv proti covid-19. Pogodba je podpisana s podjetjem Salus, ki je predstavnik največjega dobavitelja cepiv, podjetja Pfizer. Podjetje ima zagotovljene vse skladiščne pogoje za hranjenje cepiv.

Podjetje Salus za potrebe NIJZ sprejema pošiljke od naročnika oziroma dobavitelja. “Cepiva skladišči na zahtevanih temperaturnih pogojih, pripravi in izdaja cepiva, vrši pa tudi prevoz z vso spremljajočo logistiko,” je pojasnil Kacin. Vrednost pogodbe s podjetjem Salus znaša 721.275 evrov, skupaj z DDV pa vrednost znaša 879.955,50 evrov. “Pogodba je zelo natančno strukturirana in zato tudi izjemno operativna.” Kacin je prepričan, da bo tak način delovanja, omogočil NIJZ, da se v veliko večji meri osredotoči na druge elemente, ko je natančno spremljanje potreb, da bodo v točno določenih časovnih intervalih na pravo mesto dostavljali potrebno število odmerkov.

V nadaljevanju je pojasnil, da bi lahko kmalu prejeli tudi novo cepivo, ki ga je razvilo Johnson & Johnson. “V četrtek pričakujemo pozitivno odločitev Evropske agencije za zdravila, ki naj bi korporaciji Johnson & Johnson omogočila začetek dobav novega cepiva na evropsko tržišče,” je še pojasnil. Točno koliko tega cepiva si lahko obeta Slovenija, Kacin še ni mogel razkriti. “Proizvajalec mora naročnikom naslednji mesec dostaviti 0,47 odstotka skupne količine cepiv, ki je predvidena za april. Slovenija bi morala v mesecu aprilu, maju in juniju dobiti okrog 230 tisoč odmerkov cepiva Johnson & Johnson, kar pomeni, da bi z enim odmerkom pokrili 230 tisoč prebivalcev Republike Slovenije.”

Število dobavljenih cepiv in načrt prihodnje objave. Foto: Vlada RS

Kot kaže načrt, bomo v marcu skupaj prejeli 99.450 odmerkov cepiva Pfizer, 30 tisoč odmerkov cepiva Moderna in po izračunih še 153.369 odmerkov cepiva AstraZeneca. V mesecu marcu bomo tako v Sloveniji prejeli 282.819 odmerkov cepiva. V tednu od 8. do 12. marca je za drugi odmerek rezerviranih 20.100 odmerkov cepiva Pfizer in 2.600 odmerkov cepiva Moderna. Za prvi odmerek je namenjenih 1.400 odmerkov cepiva Pfizer ter 30.200 odmerkov cepiva AstraZeneca. “V tem tednu bo skupaj na voljo 54.300 odmerkov, v veliki meri bodo cepiva namenjena cepljenju kroničnih bolnikov, starejših od 18 let, ostalo pa bo namenjeno cepljenju ne le vzgojiteljev in učiteljev, ampak vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju,” je pojasnil.

Število cepljenih po regijah. Foto: Vlada RS

Kot prikazuje preglednica opravljenih cepljenj po statističnih regijah, je bilo z enim odmerkom največ cepljenih v goriški regiji, z dvema odmerkoma pa največ v Koroški regiji. S prvim odmerkom so do sedaj pocepili že več kot 7,3 odstotkov v Pomurski regiji, na Koroškem 7,6 odstotka, v Zasavski regiji osem odstotkov, v Posavski regiji 7,4 odstotkov, v Jugovzhodni Sloveniji 7,2 odstotka in na Goriškem 8,8 odstoka ljudi na sto tisoč prebivalcev. “Z drugim odmerkom pa je delež v Pomurski regiji 3,4 odstotka, na Koroškem 3,6 odstotka, v Zasavju 3,4 odstotka, v Posavju 2,6 odstotka, v Jugovzhodni Sloveniji 2,8 odstotka in na Goriškem 3,5 odstotka,” je obrazložil.

 

V starostni skupini nad 80 let je s prvim odmerkom cepljenih približno 48 odstotkov prebivalcev, z dvema pa 25 odstotkov
Pri starejših od 90 let je s prvim odmerkom cepljenih 43 odstotkov, z drugim pa 26,5 odstotka. V starostni skupini od 85 do 89 let je s prvim odmerkom cepljenih 49,8 odstotka, z drugim pa 27 odstotkov. V starostni skupini od 80 do 84 let je s prvim odmerkom cepljenih 53,4 odstotka, z drugim pa 22,3 odstotka.

Število cepljenih po starostnih skupinah. Foto: Vlada RS

Med cepljenimi je veliko več žensk, kakor moških. Cepljenih je bilo 77.617 moških in 129.757 žensk, moški so v izraziti manjšini.

Število cepljenih po spolu. Foto: Vlada RS

Skupno pa je bilo s prvim odmerkom cepljenih 6,9 odstotka prebivalcev, z drugim odmerkom pa trije odstotki,” je še dodal Kacin.

Sara Rančigaj/Nova24 TV