V šolske klopi skoraj pet tisoč koprskih otrok, 523 v prvi razred

FOTO: MOK

Jutri se v šolske klopi vračajo učenci in dijaki, veliko jih bo v letošnjem šolskem letu prvič prestopilo šolski prag.  Tudi letos bodo koprski občinski redarji in policisti skupaj s prostovoljci v neposredni bližini šol usmerjali promet ter otrokom pomagali čez cesto.

 

V letošnjem šolskem letu bo šolski prag prestopilo 21.123 prvošolk in prvošolcev, od tega 523 v Mestni občini Koper. V šolske klopi bo ponovno sedlo okoli 193.113 učenk in učencev, v enajstih osnovnih šolah na območju koprske občine pa 4.952 osnovnošolk in osnovnošolcev.

Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh bo ena ključnih prioritet policistov, občinskih redarjev in prostovoljcev, ki bodo skrbeli za varno pot v šolo in domov. Ob tem bodo opozarjali voznike motornih vozil, naj prilagodijo hitrost in ohranjajo pozor na šolskih poteh, saj so otroci zelo nepredvidljivi udeleženci v prometu. Okrepljen nadzor bodo izvajali zlasti na nevarnejših točkah, kot so prehod za pešce pri OŠ Koper, na Pristaniški cesti v Kopru, na krožišču OŠ Antona Ukmarja na Markovcu in v okolici šole Dušana Bordona. Za varno pot v in iz šole bo ves čas akcije poskrbljeno tudi v zaledju, kjer so se projektu priključila številna društva upokojencev in prostovoljni gasilci, ki si želijo, da bi bili prvi šolski dnevi za šolarje in njihove starše brezskrbni.

Koprska občina je poletne šolske počitnice izkoristila za izvedbo izobraževalnih projektov, ki bodo v prihajajočem šolskem letu zagotovili boljše pogoje za šolanje. Konec šolskega leta je začela obnovo dotrajane kuhinje v OŠ Dekani in začela prazniti objekt OŠ Oskarja Kovačiča na Škofijah, ki ga bo v kratkem porušila, na njegovem mestu pa zgradila nov in sodoben šolski objekt. Še letos se bo začela gradnja trietažnega prizidka k OŠ Dušana Bordona v Semedeli, polega tega pa je občina v fazi izdelave projektne dokumentacije za novogradnjo šolske telovadnice v OŠ Šmarje pri Kopru.

Spletno uredništvo, vir: Ekopercapodistria