V soboto se bo v Trstu penilo

Kras je od nekdaj slovel kot vinorodno območje, foto: vinakras

Kras je neločljivo povezan z vini, zato bo tudi ta vikend v zamejstvu posvečen penečim vinom iz Italije, Slovenije in Hrvaške. Tradicionalna prireditev Mehurčki na Krasu, ki letos poteka že tretjič, se bo pričela jutri ob 12. uri, za obiskovalce pa se bodo vrata odprla ob 14. uri.

Pričetek ob 12 uri bo najprej namenjen vinarjem, proizvajalcem, gostincem in drugim, ki se s penečimi vini neposredno ukvarjajo. Zbrane bo najprej pozdravil tržaški župan Roberto Dipiazza. Ob eni uri bo pokušina vin za gostince, uro kasneje, ob 14. uri pa bo dogodek odprl svoja vrata za javnost.

Zbrane bodo med drugim nagovorili Italijanski ambasador šampanjca, Roberto Bellini, predsednik AIS FVG Renzo Zorzi, Gianni Menotti in Stellio Smotlak, dogodek pa bo povezoval podpredsednik AIS FVG Roberto Filipaz.

Prireditev se bo pričela v soboto, 5. Maja ob 12. uri, za javnost pa ob 14. uri in bo potekala v tržaški Pomorski postaji.
Ob 17. uri bo pokušina, ki jo bo vodil Roberto Bellini, ob 18.30 bo potekala razglasitev najboljše penine, ob 19. uri pa bo zopet sledilo pokušanje vin, katerega bo vodil Dr. Bruno Cataletto.

Dogodek ima svoj izbor v letu 2015, ko sta Gianfranco Burni in podpredsednik AIS FVG Roberto Filipaz prišla na idejo dogodka posvečenega izključno penečemu vinu. Skozi leta je dogodek z gostovanjem različnih strokovnjakov na področju vin, od proizvajalcev, okuševalcev, do kuharskih mojstrov pridobil na veljavnosti in danes predstavlja poseben dogodek na koledarju ljubiteljev penečih se vin.

Sebastjan J