V slovenski Istri zadovoljni z letošnjo turistično sezono

Piran. Vir: Občina Piran

V slovenski Istri so zadovoljni s poletno turistično sezono. Največ turistov je v piranski občini, zadovoljni pa so tudi v Izoli, Kopru in Ankaranu.

 

Največ turistov je v piranski občini

Nastanitvene kapacitete občine Piran predstavljajo približno polovico vseh kapacitet v slovenski Istri. V šestih mesecih 2021 so turisti v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran ustvarili 244.000 prenočitev, kar je 5,5 % več prenočitev kot lani v istem obdobju (v primerjavi z letom 2019 pa 66 % manj). Samo junija so ustvarili 170.330 prenočitev, kar je 59 % več prenočitev kot lani in 24 % manj kot leta 2019. Junija so domači gosti ustvarili 72 % vseh prenočitev. V juliju pa je število tujih gostov naraslo, tako da jih je sedaj že približno polovica. V 18 dneh julija so zabeležili približno 91.000 hotelskih prenočitev, kar je 13 % več kot lani in samo 7 % manj kot leta 2019. Nastanitvene kapacitete v piranski občini so dobro zasedene in pričakuje se, da bo tako še vsaj do konca avgusta. Če bo situacija to omogočala, se bo sezona zagotovo podaljšala tudi v jesen.

 

Izoli že od nekdaj prevladujejo slovenski gosti, sedaj pa je razlika med domačimi in tujimi turisti še večja. Običajno je Slovencev približno polovica, lani pa so presegli 80 %. Izolski hoteli so dobro zasedeni in večina ima zasedene zmogljivosti vse do jeseni (Hotel Delfin celo do decembra). Zasedenost je sicer primerljiva z lansko. Lani so v Izoli, ne glede na vse, presegli število nočitev iz leta 2019. Glede na trenutno stanje in uvedbo novih turističnih bonov se nadejajo, da bo tudi letos tako.

V Kopru pol več nočitev kot lani

Tudi v Kopru so zadovoljni s trenutnimi rezultati. V prvi polovici leta so tako zabeležili nekaj manj kot 18 tisoč prihodov in preko 51 tisoč prenočitev, kar predstavlja 24 % več prihodov in kar 49 % več prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Letos junija so številke celo presegle tiste iz junija 2019, in sicer je bil letošnji junij boljši za 7 % po številu prihodov in za skoraj 13 % po številu prenočitev. Dobre rezultate si obetajo tudi za naslednje mesece, saj je po nastanitvenih kapacitetah veliko povpraševanja.

V Ankaranu pretežno slovenske družine in upokojenci

V turistično informacijskem centru Ankaran beležijo izredno veliko povpraševanja po nastanitvah, bodisi zasebnih bodisi hotelskih. Pretežno so to slovenske družine in upokojenci, ki iščejo možnost koriščenja novih turističnih bonov. Pričakujejo, da bo zasedenost vse poletje zelo dobra in da bodo številke na lanski ravni.

Vir: Ekopercapodistria