V Sloveniji več kot 2.000 aktivnih okužb z novim koronavirusom

Foto: EPA

V petek je bilo v Sloveniji opravljenih 2.893 testiranj na novi koronavirus. Potrjenih je bilo novih 227 okužb. Trenutno se v bolnišnicah zaradi covid-19 nahaja 94 ljudi, od tega jih je 15 na intenzivni negi. Umrl je en bolnik.

 

“Slovenija nima teritorijev, kjer bi živeli samo mladi ali samo starejši, živimo skupaj, situacije so mešane, zato potrebujemo odgovornost in solidarnost vseh. V nasprotnem primeru bomo morali iti v zapiranje javnega življenja, imeli bomo gospodarsko škodo, sledi bistven padec standarda, pa tudi rušenje medsebojnih odnosov,” je ob objavi najnovejših podatkih o številu okuženih opozoril predsednik vlade Janez Janša.

Vlada je namreč sporočila, da je bilo v petek, 2. oktobra 2020 potrjenih 227 novih okužb. V državi je trenutno 2021 aktivnih primerov, od začetka epidemije v Sloveniji pa je zaradi covid-19 umrlo 155 ljudi.

 

Vlada je ob tem določila tudi obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Ravno tako so bila v višini 2,5 milijona evrov zagotovljena sredstva za razvoj obetavnih cepiv proti covid-1.

Premier Janša je ob tem izpostavil, da ima trenutno najboljšo epidemiološko sliko Italija, ki je bila najbolj prizadeta. V Sloveniji še ni prišlo do takšnega odgovornega obnašanja. “Upam, da nas ne bo neka neodgovorna manjšina ogrozila do te mere, da bomo šli v ponovno zapiranje javnega življenja,” je povedal Janša.

Ivan Šokić/Nova24 TV