“V Sloveniji smo priča ponovnemu sovražnemu in nestrpnemu izpadu”

LJUBLJANA – Civilno-družbena organizacija Zbor za republiko, ki jo vodi predsednik Franc Cukjati, ostro “obsoja in v celoti zavrača pogrom nad Zavodom Iskreni,” so zapisali v današnji izjavi za javnost. Izjavo objavljamo v celoti in nelektorirano.

V Sloveniji smo priča ponovnemu sovražnemu in nestrpnemu izpadu levih političnih strank (LMŠ, Levica, SD in SAB) ter dela civilne družbe, tokrat proti nevladni organizaciji zavodu Iskreni. Z insinuacijami in lažmi ter napovedano interpelacijo zoper pristojnega ministra Janeza Ciglerja Kralja se vrstijo napadi na zavod Iskreni, ki je bil poleg številnih drugih uspešen na javnem razpisu za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije Covid-19.

V Zboru za republiko ocenjujemo za nevzdržna in nesprejemljiva stališča, da mora biti neka organizacija /zavod Iskreni/ izključena iz razpisa zaradi svojih vrednostnih opredelitev in zaradi tega, ker je minister bil njegov soustanovitelj, v času ko ni zasedal tega položaja. Gre za neprofitni zavod, ki ga vzdržujejo pošteni in delovni posamezniki tudi s prostovoljnim delom. Slovenska država je demokratična, pluralna in svetovnonazorsko nevtralna, za to opozicijske stranke in njim sorodne civilne organizacije s takimi ravnanji poglabljajo in namerno ustvarjajo ideološko pogojeno vzdušje zatohlosti, mračnjaštva in netolerance, z drugo besedo, netijo »kulturni boj«.

V Zboru za republiko odločno podpiramo delovanje zavoda Iskreni, kakor tudi ministra Janeza Cigler Kralja.”

France Cukjati, predsednik