V Sloveniji se je začelo množično cepljenje proti covidu-19, cepil se bo tudi premier Janša

Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila vlada. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini.

 

Kot je v današnji izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so “cepili že veliko stanovalcev domov za starejše, kar nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije”.

Pelko iz rogaškega doma za starejše pred cepljenjem ni imel treme, samega cepljenja pa, kot je dejal, skorajda ni čutil. “Ljudje bi se morali zavedati tega, da se je treba zaščitno vesti do sebe in do drugih. Mislim, da je v tem rešitev,” je poudaril v izjavi, ki so jo posredovali iz urada vlade za komuniciranje.

Angelca Butenko, ki je bila kot prva cepljenja v ljubljanskem Domu za starejše Fužine, je tik po tem povedala, da je cepljenje ni nič bolelo, prav tako ne Krambergerja. Butenkova se je še zahvalila za možnost, da je lahko med prvimi prejela cepivo proti covidu-19. “Bila bi presrečna, če bi vsi Zemljani imeli možnost, da bi bili cepljeni,” je še dejala.

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je že v soboto povedala Magajnejeva. Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu.

C.R./Demokracija