V Sloveniji kmalu elektronske osebne izkaznice

Začel je veljati zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja (ZEISZ), ki bo skupaj z novelo zakona o osebni izkaznici (ZOIzk) omogočil izdajo elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki.

 

Državljani in državljanke Slovenije bomo imeli z novo osebno izkaznico vse potrebno za našo identifikacijo v fizičnem in elektronskem svetu, prav tako pa jo bomo lahko uporabili za elektronsko podpisovanje in zdravstvene storitve. Na čipu bodo prstni odtisi in fotografija obraza.

Z osebno izkaznico bo predvidoma avgusta 2022 možno uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zdravstvenih zavodih, in sicer prek elektronske identifikacije na podoben način kot s kartico zdravstvenega zavarovanja.

Pri vzpostavitvi nove osebne izkaznice sodelujejo Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za notranje zadeve in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije doc. dr. Tatjana Mlakar so v prvi polovici julija podpisali Sporazum o sodelovanju na področju skupnega naročanja, izdelave in personalizacije osebnih izkaznic ter uporabe osebnih izkaznic za dokazovanje lastnosti zavarovane osebe v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja.

Vse stare osebne izkaznice bodo ostale v veljavi, možno pa jih bo zamenjati z novimi še pred potekom starih.

Minister Koritnik poudaril, da gre za velik korak naprej v smeri poenostavitev poslovanja, tako za državljane, kakor tudi za vse tiste institucije, kjer je potrebna osebna identifikacija, pa naj gre za elektronsko ali fizično identifikacijo. Povedal je, da večina naprednih storitev potrebuje istovetnost uporabnika, tako da se vzpostavi zaupanje in se preprečijo zlorabe, kar je še posebej pomembno v primerih, ko se obdelujejo osebni podatki.

Nova osebna izkaznica se bo predvidoma začela uporabljati v začetku prihodnjega leta.

Podrobneje o podpisu sporazuma in novi osebni izkaznici si lahko preberete TUKAJ.

L.B./Demokracija