V Sloveniji cepljenih čez 900 tisoč prebivalcev

FOTO: Pixabay

Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka se nam nezadržno približuje 4. val epidemije covida-19. Pri tem so pozvali vse prebivalce k cepljenju za zaščito sebe in preostalih. Po zadnjih podatkih je bilo cepljenih že več kot 900 tisoč prebivalcev, kar znaša 43 odstotkov vseh prebivalcev in več kot 50 odstotkov odrasle populacije. Ne glede na to pa smo še daleč od zadostne precepljenosti (60 odstotkov vseh prebivalcev), saj je bilo z dvema odmerkoma do sedaj cepljenih le 38 odstotkov vseh prebivalcev.

 

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ so sporočili, da je bilo do sedaj z vsaj enim odmerkom cepljenih 900 tisoč prebivalcev Slovenije, kar je nekaj več kot 43 odstotkov vseh prebivalcev oziroma nekaj več kot 50 odstotkov odrasle populacije.

Z dvema odmerkoma je bilo do sedaj cepljenih 791 tisoč prebivalcev, kar znaša 38 odstotkov vseh prebivalcev. Strokovna skupina in vlada pozivata vse prebivalce k cepljenju, saj bomo po njihovih besedah lahko le z zadostno precepljenostjo premagali 4. val epidemije. Za dosego tega cilja bi moralo biti cepljenih vseh 60 odstotkov vseh prebivalcev.


FOTO: Twitter NIJZ

Po statističnih podatkih, ki jih pripravlja NIJZ, najvišji delež med cepljenimi predstavljajo starejši, največ se jih je cepilo v starostnem razredu med 70 in 74 leti. Največ se jih je cepilo v Zasavski regiji, Primorsko-notranjski regiji in na Koroškem, cepljenih pa je več žensk kot moških.

V EU je cepljenih 70 odstotkov odraslih
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v torek 27. julija sporočila, da je bilo do sedaj cepljenih proti koronavirusu 70 odstotkov vseh prebivalcev EU. “EU je držala besedo,” je poudarila v pisni izjavi. EU si je po njenih besedah zastavila cilj, da bo julija 70 odstotkov odraslih zaščitenih z najmanj enim odmerkom cepiva. “Danes je ta cilj izpolnjen. 57 odstotkov odraslih pa je že povsem zaščitenih z dvema odmerkoma,” je zapisala.

FOTO: Facebook

Obenem je von der Leynova opozorila, da je treba prizadevanja za cepljenje nadaljevati. “Različica delta je zelo nevarna. Zato pozivam vse, ki imajo to priložnost, da se cepijo. Za njihovo lastno zdravje in za zaščito drugih,” je poudarila. Slednja je tudi potrdila, da bo Evropska unija še naprej zagotavljala zadostno število odmerkov cepiva. 70-odstotna precepljenost po besedah Evropske komisije predstavlja velik uspeh za Evropsko unijo pri boju s koronavirusom, saj visok delež cepljenih Evropo umešča med vodilne akterje po številu cepljenih na svetu.

Sara Rančigaj/Nova24TV