Fotogalerija – V Sežani potekala predstavitev mednarodnega usposabljanja jamarskih reševalcev

Praktični del usposabljanja je potekal na plezališču pri lipškem kamnolomu, foto: URS za zaščito in reševanje

Včeraj je v Sežani potekala mednarodna jamarska reševalna vaja CRT 2017, že deveta v okviru usposabljanja Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za Jugovzhodno Evropo (DPII SEE). Znotraj te pobude URS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Jamarsko reševalno službo pri Jamarski zvezi Slovenije izvaja Program temeljnega usposabljanja za jamarske reševalce iz desetih držav. Predstavitev vaje je potekala v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje v Sežani, praktični del pa so izvedli na plezališču pri lipškem kamnolomu, v neposredni bližini centra.

Predstavitev vaje je potekala v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje v Sežani, foto: Aleš S

Predstavitve se je udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je po praktični predstavitvi najprej pozdravila zbrane in jih tudi nagovorila. Pohvalila je izredno dobro opravljeno usposabljanje v mednarodni sestavi ter izrazila svoje ponos, da se je to pričelo v času ministrice Jelušič, ki je bila tudi prisotna na usposabljanju. Vesela je bila tudi, da je pobuda za ustanovitev Evropske jamarske reševalne zveze (European Cave Rescue Association – ECRA) prišla iz Slovenije ter da se bodo smernice za jamarsko reševanje širom Evrope pripravljale ravno v Sloveniji.

Gasilska ob predaji vozila, foto: Aleš S

Vrhunec dogodka je bila predaja novega vozila Reševalnemu centru Novo mesto, ministrica pa je predajo pospremila z naslednjimi besedami, “Seveda krona na češnjico… smetana na češnji je pa seveda tudi predaja tega vozila, za katerega pa si želim predvsem, da služi v usposabljanje, za vaje, pa upam, da čim manj za intervencije.

Precejšen del Slovenije leži na kraškem svetu, zato nesreče v jamah niso redkost. Jamarji in jamarski reševalci vsako leto večkrat posredujejo ob raznovrstnih nesrečah v podzemnem svetu, ministrica pa jim je v svojem nagovoru obljubila zagotovila, da bo država tudi v prihodnje zagotavljala sredstva za tovrstna usposabljanja, vaje in opremljanje.

Več slik usposabljanja pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Sebastjan J