V predsedniško tekmo tudi Koprski župan Popovič

Boris popovič je napovedal boj za predsedniški stolček, foto: Primož L

Predsedniške volitve se z 22. Oktobrom nezadržno bližajo, seznam kandidatov pa je iz tedna v teden daljši. Svojo kandidaturo je med drugimi napovedal tudi Koprski župan Boris Popovič, ki se bo tako pridružil kandidatom za najvišjo državniško funkcijo.

Čeprav mora Popovič za svojo kandidaturo zbrati še 3000 podpisov, pa mu to ne bo predstavljalo prevelikega problema, saj je kot župan pustil globok pečat na Koprski občini, med svojim županovanjem pa je uspel nabrati tudi veliko število podpornikov njegove javne osebnosti.

Popovič se bo na seznamu predsedniških kandidatov tako pridružil obstoječemu predsedniku Borutu Pahorju, komiku Marjanu Šarcu, predsednici NSi Ljudmili Novak, kandidatu stranke Naprej Slovenija Jožetu Jarhu, veleposlaniku v Skopju Milanu Jazbecu, ter Andreju Rozman-Rozi med drugimi.

Koprski župan je v preteklosti sicer že večkrat kandidiral na različne državne funkcije, nastopal je tudi na parlamentarnih volitvah skupaj s svojo stranko in kot samostojni kandidat, v zadnjih dveh mandatih pa je tudi zasedal mesto v državnem svetu.

Popovič se je v preteklosti večkrat znašel v različnih sodnih procesih zaradi raznih obtožb pa v primeru izvolitve na predsedniško funkcijo ne bo prejel imunitete pred sodnim pregonom. Ustava Republike Slovenije namreč za razliko od ostalih držav ne zagotavlja imunitete Predsedniku Slovenije, Popovič pa je trenutno vpleten v dva sodna primera, ki sta bila zaradi odpovedi mandata sodnic porotnic razveljavljena in se morata pričeti znova. Čeprav bo eden izmed primerov Septembra letos zastaral zaradi nejasno zapisanega člena starega kazenskega zakonika, lahko drugi doživi sodni razplet, saj primer zastara šele prihodnje leto.

Sebastjan J