V Piranu odprli razstavo ptičjih pajkov in škorpijonov

Med razstavljenimi primerki je tudi Theraphosa Blondi, največji izmed ptičjih pajkov, foto: arachnoboards.com

Danes so v Piranu v Palači Trevisini odprli največjo razstavo ptičjih pajkov in škorpijonov na svetu. Razstavljenih je več kot 50 primerkov, katere stana ogled posodila Aleš Mlinar iz Tržiča in Sašo Čotar iz Radovljice. Njuna zbirka je predvsem poznan tujim muzejem, saj sta lansko leto s svojo zbirko gostovala v naravoslovnem muzeju v Genovi v Italiji.

Razstava v Piranu, ki bo marsikateremu obiskovalcu naježila kožo, foto: facebook

Med razstavljenimi si obiskovalci tako lahko ogledajo 38 vrst ptičjih pajkov večinoma iz deževnih gozdov Južne Amerike, velikosti od 15 do 30 centimetrov, med njimi tudi največjega Theraphosa Blondi. Ptičji pajki človeku sicer niso nevarni, lahko pa nekateri primerki ob ugrizu povzročijo resne posledice.

Na ogled je še 8 največjih vrst škorpijonov iz Amerike, Afrike in Azije ter skolopendre ali strupene stonoge. Med strupenimi stonogami je edina človeku nevarna v Sloveniji pegasta skolopendra. Ima dovolj močne kleščice, da z njimi predre kožo in vbrizga močan strup v telo, ki pa pri odraslih ljudeh povzroči le oteklino in večdnevno bolečino.

Razstava bo na ogled do 3. septembra, odprta pa bo vse dni v tednu med 10. in 13. uro ter med 15. in 20. uro.

Sebastjan J