V Novi Gorici odpirajo letni kino

Nova Gorica bo gostila že peto sezono letnega kina, foto: primorske.si

Danes zvečer bodo v na ploščadi za novogoriško mestno hišo odprli Letni kino Silvana Furlana z romantično komedijo Dotik vode režiserke Solveig Anspach. Peta sezona novogoriškega letnega kina bo ljubiteljem filma vse do 2. avgusta ponudila deset brezplačnih filmskih večerov, na katerih si bo mogoče ogledati 20 filmov različnih žanrov slovenskih in tujih režiserjev.

Sezono bodo odprli s prikazom iskrive islandsko-francoske komedije Dotik vode, ki je v cannski sekciji Štirinajst dni režiserjev prejela nagrado SACD. Pred projekcijo filma bodo na velikem platnu letnega kina zaživele arhivske podobe izgradnje Nove Gorice. Projekt pripravljajo s Filmskim Arhivom RS, so sporočili iz novogoriške občine, ki je organizatorka letnega kina.

V nedeljo bo na ogled projekcija filma Komedija solz, med udeleženci pa bo tudi režiser in pisatelj Marko Sosič, ponedeljek pa bo v znamenju nostalgije. Predvajali bodo dokumentarni film Trst, Jugoslavija, ki gledalca popelje v 70. leta minulega stoletja, ko je bil Trst in njegov Ponte Rosso priljubljeno nakupovalno središče celotne Jugoslavije, ter video esej o nastanku mesta na meji Nove Gorice, dokumentarni film Mesto na travniku. O filmu bodo spregovorile avtorica idejne zasnove Wendy D’Ercole ter režiserki Anja Medved in Nadja Velušček.

V torek bodo predvajali animirani film Rdeča želva režiserja Michaela Dudoka de Wita, v sredo pa nemški film Zbogom, Berlin! režiserja Fatiha Akina, ki si je letos prislužil Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva. Dan pozneje bodo gostili režiserja Igorja Šterka in njegovo ekipo, ki bosta gledalce popeljali v zgodbo o odraščanju. Film Pojdi z mano je na lanskem festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado občinstva za najboljši film.

Po kratkem premoru bo veliko platno letnega kina znova zaživelo v ponedeljek, 31. julija, s projekcijo zadnje mojstrovine Jima Jarmuscha Paterson. Na isti dan bodo svoje kratke filme predstavili študenti Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in Akademije za umetnost univerze v Novi Gorici. Predstavljeni bodo tudi izbrani filmi z natečaja Mlado mesto naš utrip, ki sta ga Kinoatelje in Ustanova Silvana Furlana razpisala v okviru programa 70-letnice Nove Gorice.

V torek, 1. avgusta, bo na ogled film Toni Erdmann, velika senzacija lanskega festivala v Cannesu in dobitnik številnih najvišjih filmskih nagrad. Zadnji dan, v sredo, 2. avgusta, pa bo na sporedu glasbeni dokumentarec Moj narobe svet režiserke Petre Seliškar, ki gledalca popelje v svet Frana Milčinskega – Ježka. Filmsko platno bo letos zadnjič zažarelo s projekcijo filma Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer – Pljuni istini u oči, dokumentarcem o prvencu skupine Buldožer. V goste prihajajo režiserka Varja Močnik, soscenarist Igor Bašin in producentka Viva Videnović.

Sebastjan J