(V nedeljo ob 20.00 na Nova24TV, jutri, v torek in soboto na ETV) Dokumentarec Vzporedni mehanizem globoke države

FOTO: Zaslonski posnetek (YouTube)

Po knjižni uspešnici Vzporedni mehanizem globoke države so posneli istoimenski dokumentarni film, ki je bil predpremierno predstavljen v Hočah. Potem ko je nacionalna televizija pet pred dvanajsto prestavila predvajanje filma na povolilni čas, so ga včeraj zvečer premierno predvajali na Planet TV, danes ob osmih zvečer ga bo moč videti na na Nova24TV. Televizija ETV pa ga bo predvajala v ponedeljek, 18. aprila, ob 20.35; torek, 19. aprila, ob 20.25 in v soboto, 23. aprila, ob 10.30.

 

 

Vsebina zajema obdobje med letoma 1945 in 2020 ter razkriva delovanje doslej prikritega vzporednega mehanizma v slovenski ekonomiji. Avtor dr. Rado Pezdir razkriva neznan svet udbovske ekonomije in vzporednega bančništva, ki se kot hobotnica razpreda po slovenski ekonomiji, skriva pa se po različnih davčnih oazah, vse dokler ne napoči zlom sistema in se vrne v tranzicijo. V knjigi oziroma dokumentarcu pa bralce in gledalce ne čaka samo tehnologija partijskega kapitalizma temveč tudi podrobne analize bančne pošasti, ki je v drugi bančni sanaciji implodirala z več milijardno škodo. Pezdir pojasnjuje tudi, kako se je konsolidiralo omrežje, ki je postalo tranzicijski zmagovalec in vse o primeru Farrokh, največjemu finančnemu škandalu v slovenski zgodovini, so napovedali izdajatelji knjige.

Vrstni red zgodb je v dokumentarcu po besedah Pezdirja drugačen kot v knjigi. Z nastankom vzporednega mehanizma, njegovo izgradnjo ter prehod vzporednega mehanizma skozi tranzicijo se pri dokumentarcu vse skupaj začne. “V tranziciji se vzporedni mehanizem vzpostavi kot osrednji element v slovenskem bančnem sistemu. In tvori t. i. “nacionalni interes”, v resnici pa gre pravzaprav za pumpo denarja iz slovenskih bank v vzporedni mehanizem. Krona tega dogajanja, ki smo jo obdelali tudi v dokumentarcu, je afera Farrokh in pranje iranskega denarja v NLB. Predstavi tudi drugo sanacijo bančnega sistema, kar tudi ni bilo v skladu z regulativo, bančno zakonodajo ali internimi predpisi v samih bankah,” je izpostavil Pezdir.

Rado Pezdir. FOTO: Nova24TV

Film je projekt družbe Nova obzorja (s pomočjo televizije Nova24TV). Režiral ga je Tomi Cegnar, ki je skupaj z Jožetom Biščakom (idejna zasnova filma) tudi producent, scenarij je po svoji knjigi napisal Rado Pezdir. Cegnar je bil producent tudi pri filmih Maske demokracije (obravnava neuspelo tranzicijo) in 46 minut.

Intervjuji z osebami, ki se spoznajo na tematiko oziroma lahko dodatno objasnijo kontekst zgodbe iz knjige, so po Pezdirjevih besedah osnovna hrbtenica dokumentarca. Poleg tega pa so vsemu dodani tudi dokumenti, arhivski posnetki in infografike. “Te so ključne, saj povedo več kot tisoč besed. Sicer je bilo veliko poenostavljanja, tako da je ostalo jedro najpomembnejše vsebine,” je prepričan. V dokumentarcu se pojavijo tudi ekonomist Igor Masten, publicist Igor Omerza in minister Anže Logar, ki je bil v preteklosti predsednik preiskovalne komisije državnega zbora za drugo bančno sanacijo ter v primeru Farrokh.

Vir: EMKA

O avtorju:

Avtor knjige Rado Pezdir je ekonomist zaposlen na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v Kopru in na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju. Poleg knjige Vzporedni mehanizem globoke države je tudi avtor knjige Slovenska tranzicija med Kardeljem in tajkuni in skupaj z Igorjem Omerzo soavtor knjige Kriminalni temelji NLB in Teritorialne obrambe. Pezdir je kot finančni strokovnjak sodelavec Preiskovalni komisij Državnega zbora in avtor različnih znanstvenih člankov s področja ekonomike tranzicije. Področje njegovega dela zajema tranzicijo, ekonomsko zgodovino, finančne trge in monetarni sistem.

Spletno uredništvo (Vir:EMKA, Demokracija, NOVA24TV)