V NAČRTU DODATNI VHOD ZA LUKO KOPER

(Vir: luka-kp.si)

Uprava Luke Koper je sprejela sklep o začetku postopka oddaje javnega naročila za izbor izvajalca, ki bo dokončal nov kamionski vhod Sermin. Občina Ankaran in ministrstvo za infrastrukturo sta zagotovila, da bosta do poletja rešili vprašanje lastništva parcel. Nov vhod bi lahko bil, po njihovi oceni, dokončan do konca tega leta.

Gradbeno dovoljenje za cestno navezavo na vhod Sermin, ki je predvideno v državnem prostorskem načrtu za koprsko pristanišče, je bilo oddano že leta 2007. Del cestne navezave so že zgradili vendar so gradnjo leta 2009 predčasno zaključili zaradi deponije gradbenih odpadkov na trasi novega vhoda. Luka Koper ocenjuje, da bi bil lahko serminski vhod končan še to leto. Podali pa so se tudi v iskanje alternativne rešitve za postavitev drugega dodatnega kamionskega vhoda, tokrat s krožišča ankaranske vpadnice.

Alternativni vhod v Luko Koper (Vir: luka-kp.si)

Alternativni vhod

V Luki Koper so predstavili še drugo možno rešitev za prometni nered, ki je povzročal nevšečnosti v Kopru. Vhod bi potekal z ankaranske vpadnice. Tovornjaki bi opravili isto pot kot sedaj vendar bi na območju sedanje kompostarne za predelavo organskih odpadkov zavili na novozgrajen izvoz za nov vhod. V Luki Koper so to idejo pospremili z pozitivnimi misli, saj je rešitev enostavna in finančno sprejemljiva.

Načrti za serminski vhod

Načrti za serminski vhod so se, po sestanku med ankaranskim županom Gregorjem Strmičnikom in državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo Juretom Lebenom pred dvemi tedni, zamaknili vsaj do poletja, ko so zagotovili, da bodo rešili vprašanje o lastništvu parcel. V pogajanja se je vključila tudi koprska komunala Marjetica z Gašpar Gašpar Mišičem na čelu, kjer ostaja dogovor glede odkupa oziroma menjave zemljišč med ministrstvom in koprsko komunalo.

L.F.