V Luki Koper zopet burno dogajanje

Po protestnem shodu delavcev je danes sledila menjava nadzornega sveta Luke Koper, foto: Luka Koper

Dogajanje v Luki Koper je zopet pestro ta teden. Najprej so zaradi napovedi menjave nadzornega sveta protestirali luški delavci, danes pa je SDH imenoval nove člane nadzornega sveta Luke.

Na protestnem shodu je v Luki Koper zbralo okoli 200 delavcev, ti so se pridružili vseevropskemu protestu pristaniških delavcev ter protestirali zaradi napovedane menjave članov nadzornega sveta, saj po njihovem mnenju v luči dobrih poslovnih rezultatov ni nobenega razloga za menjave. Luka Koper je leta 2016 poslovanje zaključila kot tretje najboljše evropsko pristanišče. Kot je po poročanju slovenskih medijev povedal eden izmed zaposlenih v Luki;

Čigavi so ti nadzorniki, ki jih zdaj hočejo zamenjati? Državni. To pomeni, da država ni vestno opravila svojega dela. Ni izbrala ‘pravih ljudi’, recimo, v navednicah. In zdaj hoče menjati. Vsake dve leti menjajo predsednika uprave. Kaj je to normalno? To ni normalno.

Poleg menjave nadzornega sveta pa si od uprave Luke Koper SDH želi tudi dodatna pojasnila v zvezi s poslovanjem z IPS in nakupi zemljišči Intereurope.

Rado Antolović še naprej ostaja član nadzornega sveta Luke Koper, foto: finance.si

SDH pa je danes na skupščini odpoklical vseh 5 nadzornikov ter imenoval nove. Tako po novem nadzorni odbor sestavljajo znova Rado Antolović, s 1. julijem pa se mu bodo pridružili tudi Andraž Lipolt, Uroš Ilić, Milan Jelenc in Barbara Nose. Za SDH je menjavo komentirala Lidia Glavina, ki je povedala, da si državni holding na položaju želi videti nadzornike, ki bodo kos izzivom poslovanja družbe.

Delavci, ki so menjavi na protestnem shodu nasprotovali že dan prej pa so znova poudarili, da jih skrbi tudi morebitna posledična menjava uprave družbe s tem pa morebitna kasnejša privatizacija Luke.

SDH je glavni razlog za menjavo nadzornega sveta videl v neurejenih delovnih razmerah, predvsem pri izvajanju pristaniških storitev, poleg tega pa so delovni inšpektorji zabeležili številne delovne kršitve. Ob enem pa napovedujejo, da bo zaradi netransparentnosti poslovanja družbe, predvsem pri najemanju IPS-jev to preverila tudi revizijska komisija.

Sebastjan J