V Luki Koper odprli nov kamionski vhod v pristanišče, podzemno garažno hišo in bencinski servis

Fotografije: MOK, Kristjan Stojaković

V Luki Koper so danes predali namenu tri nove naložbe. Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta dopoldne slovesno odprla nov, bertoški kamionski vhod v koprsko pristanišče. Poleg tega so predstavili še novo garažno hišo s 6.000 parkirnimi mesti in nov bencinski servis. Odprtja treh novih pridobitev podjetja sta se med drugimi udeležil tudi koprski župan Aleš Bržan in direktorice občinske uprave Tamara Kozalovič.

 

 

Nov vhod za kamione na stičišču Bertoške in Ankaranske vpadnice je sicer tretji vhod v koprsko pristanišče, namenjen pa je pretežno tovornjakom s kontejnerji, teh je več kot polovica na letni ravni, v lanskem letu jih je bilo nekaj več kot 330 tisoč. »Z novim vhodom bomo vsi na boljšem, saj bo na mestnih vpadnicah manj tovornjakov,« je v svojem govoru dejal župan Aleš Bržan.
4,4 milijona evrov vredno investicijo je Luka Koper izvedla s pomočjo evropskih sredstev iz projekta Napa4Core. Tretji vhod za tovornjake je kopija Serminskega vhoda, a ima Bertoški še zunanje parkirišče za tovornjake, 44 parkirnih mest, ki jih bodo lahko koristili avtoprevozniki, medtem ko bodo urejali dokumentacijo za vstop v pristanišče.
Daleč največja, po površini in vloženih denarnih sredstvih, je nova garažna hiša s kapaciteto približno 6.000 vozil. »Čeprav smo lani zabeležili upad pretovora, smo bili že v drugi polovici lanskega leta priča ponovni rasti. V drugih evropskih pristaniščih so posledice pandemije in krize v avtomobilski industriji občutili še bolj kot v Kopru, tako smo leto zaključili kot peto največje pristanišče za pretovor avtomobilov v Evropi in kot prvo med evropskimi pristanišči v Sredozemlju. V Luki Koper lahko skupaj z novo garažno hišo na enkrat skladiščimo 45.000 vozil, imamo dobrih 650.000 kvadratnih metrov odkritih in 145.000 kvadratnih metrov pokritih parkirišč,« je poudaril predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

Osrednji govornik na današnjem dogodku je bil Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je logistiko postavil visoko na lestvici prioritet ministrstva: »Bolj ko bomo ustvarjali pogoje za razvoj Luke Koper, hitreje se bo razvijala slovenska logistika. Vlada Republike Slovenije je določila seznam 187 pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji, od tega je 12 projektov v koprskem pristanišču.«

Pomen tovora avtomobilov pri Luki Koper ocenjujejo kot enega od najpomembnejših strateških tovorov, v katerega je bilo v zadnjih letih vloženih kar nekaj pomembnih investicij. Lani so zgradili nov privez za ladje za prevoz vozil in dodatno skupino tirov v zaledju tretjega bazena, kjer skladiščijo vozila. V letošnjem letu pa je vlada Republike Slovenije odobrila širitev koncesijskega območja na območje t. i. kasete 5A, kjer bo prav tako zraslo odprto skladišče za vozila. Konec junija v Luki napovedujejo tudi končanje prve faze podaljšanja prvega pomola.

Vir:ekopercapodistria.si