V Kopru trenutno 476 okužb, koronavirus prebolelo 2588 oseb

Foto: Demokracija

Čeprav so v zadnjem tednu zaradi splošno boljše epidemiološke slike in upada števila na novo potrjenih okužb po vsej državi začeli postopoma rahljati ukrepe, so razmere v Mestni občini Koper še vedno zelo resne. Zadnji podatki so skrb vzbujajoči, v sredo je bilo namreč od 110 odvzetih testov PCR kar 79 primerov pozitivnih. V Zdravstvenem domu Koper občane zato pozivajo, naj še naprej dosledno spoštujejo zaščitne ukrepe in se v čim večji možni meri izogibajo druženju, saj bomo le na ta način zajezili oziroma preprečili nadaljnje širjenje novega virusa.

 

Vlada RS je minuli teden začela postopno rahljati ukrepe, v ponedeljek sledijo še dodatna sproščanja. Z vstopom v tako imenovano oranžno fazo se namreč ukinja omejitev gibanja na občine in regije, dovoljeno bo zbiranje do deset ljudi, v šole se vračajo preostali razredi osnovnih šol in maturanti, odpirajo se servisne dejavnosti in trgovine, vse ob upoštevanju ukrepov in priporočil NIJZ.

V Zdravstvenem domu Koper so zaskrbljeni, saj se kljub boljši epidemiološki sliki za celotno državo, upadu števila hospitaliziranih in sedemdnevnemu povprečju števila potrjenih dnevnih okužb pod številko tisoč razmere v koprski občini še vedno ne umirjajo. »Samo v sredo smo na vstopni Covid točki zabeležili 79 novih primerov okužbe s koronavirusom (odvzem brisov s testi PCR), kar predstavlja dobrih 70 odstotkov od vseh ta dan opravljenih testov,« pojasni pomočnica direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu Koper Vanja Kosmina Novak. Ob tem dodaja, da imamo v Kopru trenutno 476 aktivno okuženih, koronavirus pa je do zdaj prebolelo 2.588 oseb.

Tudi sicer delež potrjenih okužb v zadnjih tednih ne pada oziroma celo vztrajno narašča, zato je pomembno, da še naprej ravnamo odgovorno. »Spoštovati moramo vse zaščitne ukrepe in priporočila NIJZ, nositi obrazne maske, si umivati oziroma razkuževati roke, skrbeti za higieno kašlja ter vzdrževati varno razdaljo,« še poudarja.

Vir: ekopercapodistria.si