V Kopru praznična osvetlitev bo, a samo do polnoči

Vir: Facebook (Aleš Bržan)

“V Kopru bomo letošnjo praznično okrasitev izvedli varčno,” je na svojem facebook profilu zapisal koprski župan Aleš Bržan.

“Čez dober mesec in pol, teden po novembrskih lokalnih volitvah, bomo po dveh letih omejitvenih ukrepov na Titovem trgu spet skupaj in množično prižigali novoletno svetlobno okrasitev, ki pa jo bomo prilagodili trenutnim razmeram na področju oskrbe z energijo v Evropi,” navaja Bržan.

Pojasnil je, da  je novoletna osvetlitev zelo majhen porabnik električne energije, saj je v celoti opremljena s svetili LED, bodo pa njen vklopni čas skrajšali do polnoči, hkrati pa bodo začasno izklopili drugo okrasno razsvetljavo po mestnih ulicah, kot so talne osvetlitve dreves. “Praznična osvetlitev tako ne bo presegla običajne mesečne porabe Mestne občine Koper. “

“Koprska občina si tudi sicer zadnja leta prizadeva za modernizacijo javne razsvetljave na način, da neučinkovita in potratna svetila javne razsvetljave zamenjuje z varčnimi svetili LED, ki porabljajo bistveno manj energije. Poleg prihranka pri stroških porabe električne energije posodobljena javna razsvetljava zagotavlja večjo prometno varnost, prispeva k svetlobnemu ugodju za uporabnike javnih površin, znižanju okoljske obremenitve in svetlobnega onesnaženja,” je dejal o prizadevanjih občine.

Dodal je še, da v prazničnem decembru občina in Zavod za mladino, kulturo in turizem načrtujeta bogat program za vse generacije. Od prižiga lučk pa vse do prvih dni januarja naj bi se v Kopru zvrstilo več glasbenih izvajalcev, poskrbljeno za zabavo najmlajših, v Taverni pa bo postavljeno drsališče. Celoten program bodoo predstavili v začetku prihodnjega meseca.

Spletno uredništvo