V Kopru danes odprli častni konzulat Madžarske

V Kopru so odprli sedež častnega konzulata Madžarske. Fotografije: MOK

V pisarnah palače Fontico na Trgu Brolo je danes svoja vrata uradno odprl konzulat Republike Madžarske. Prostore novega konzulata so ob prisotnosti slovenskih in madžarskih državnih uradnikov ter uglednih gostov namenu predali danes.

 

Dr. Iztok Seljak je bil na funkcijo častnega konzula imenovan na predlog madžarske vlade, s katerim je soglašalo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Slovenija in Madžarska sta kot sosednji državi stkali tesne zgodovinske vezi, danes ju povezuje tudi članstvo v Evropski uniji in Natu. Dobri medsosedski odnosi se bodo z odprtjem konzulata zagotovo še okrepili, kar bo pomembno predvsem za gospodarsko področje.

Ob današnji slovesnosti v Pretorski palači je zbrane nagovoril madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjárto, ki je med drugim odlikoval slovenskega policijskega inšpektorja Erika Demirovića za njegovo nepogrešljivo vlogo pri repatriaciji madžarskih državljanov med epidemijo covida-19. Minister je v govoru poudaril strateški položaj Kopra, ki bo ključen za ponovni zagon madžarskega gospodarstva. Luka Koper je pomembna predvsem za madžarske izvoznike, saj je deset odstotkov pretovora v koprskem pristanišču povezanih z madžarskimi podjetji, je dejal minister.

Današnje srečanje je potrditev nadaljevanja dialoga med sosednjima državama, hkrati kaže na obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov. Z odprtjem konzulata in s pomočjo častnega konzula bosta državi zagotovo poglobili diplomatske odnose, predvsem pa postavili temeljni kamen za okrepljeno gospodarsko sodelovanje,« je ob otvoritvi dejal koprski župan Aleš Bržan, ki je madžarskemu častnemu konzulu zaželel veliko uspeha pri opravljanju dela.

Novoimenovani častni konzul dr. Iztok Seljak je navedel, da vzpostavitev konzulata pomeni priložnost za poglobitev meddržavnih odnosov. Njegova prednostna naloga bo identificirati medsebojne sinergije na področju novega in hitro razvijajočega se trajnostnega gospodarstva ter jih ustrezno izkoristiti.

Da so odnosi med Slovenijo in Madžarsko prijateljske narave, je potrdil tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan. O tem pričajo številna visoka uradniška srečanja na državni ravni, pomen dobrega sosedskega sodelovanja pa se je izkazal za ključnega predvsem v času epidemije koronavirusa, ko sta si državi nudili pomoč pri nabavi zaščitne opreme, cepiva in olajšanem prehodu meja.

Zbrane je nagovoril tudi generalni direktor slovenske policije dr. Anton Olaj, ki je poudaril, da je cilj policistov nuditi najvišjo kakovost storitev pri zagotavljanju varnosti državljanov in obiskovalcev.

Vir: Ekopercapodistria