V Izoli izbrana Županovo oljčno olje in vino za leto 2021

Letošnji nagrajenci z izolskim županom Danilom Markočičem. Fotografiji: Občina Izola

V okviru Festivala Zlate oljčne vejice, ki je potekal v Izoli, je bilo izbrano županovo oljčno olje. Posebna strokovna komisija je ocenjevala in izbrala tudi županovo vino. Tako najboljše olje kot vino predstavljata Občino Izola in bosta uporabljena v protokolarne namene leto dni. Župan je včeraj v parku Pietro Coppo slovesno sprejel nagrajence. Vikend je sicer zaznamoval kulturno-zabavni in kulinarični program ter obisk delegacije iz Tolentina.

 

Na javni natečaj za izbor županovega vina se je letos prijavilo osem izolskih vinarjev: Slavec s kocine, Steras Wines, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika, Vinska klet Franko Markovič, Vinska klet Gregorič, Vina Markovič, Vina Zaro in Vinska klet Trunkl. Petčlanska strokovna ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Majda Brdnik, je izbirala med 19 vzorci belih in rdečih vin. Naziv Županovo vino Občine Izola za leto 2021 si je prislužil Matej Zaro – Vina Zaro za refošk letnika 2017, druga nagrada je v rokah Vinske kleti Robija & Dorjana Korenike, in sicer za sladki rumeni muškat letnika 2020, tretje nagrajeno vino pa je pridelal Slavec s Kocinerefošk letnika 2018.

Tretje leto zapored je potekal tudi izbor za županovo oljčno olje. V okviru mednarodnega Festivala Zlate oljčne vejice, ki ga organizira Društvo oljkarjev slovenske Istre, je strokovna ocenjevalna komisija z Inštituta za oljkarstvo – ZRS Koper izbirala tudi županovo olje. Med trinajstimi prejetimi vzorci pridelovalcev: Zdenka Hrvatina, Marka Marancina, Igorja Mejaka, Dušana Moljka, Marina Pahovića, Franka Slavca, Zorana Stolice, Martine Veršnik in Vanje Zajko, je največje število točk in s tem priznanje Županovo oljčno olje Občine Izola za leto 2021 osvojila Martina Veršnik za ekstra deviško oljčno olje buge (2020). Drugonagrajeni je Marko Marancin z ekstra deviškim oljčnim oljem belice (2020), tretjo nagrado pa je komisija dodelila Zdenku Hrvatinu za ekstra deviško oljčno olje leccina (2020).

Ta vikend gostuje v Izoli tudi delegacija iz italijanskega Tolentina. S pobrateno Občino Izola sodeluje že štiri desetletja, za kar sta danes župana obeh mest prejela svečani listini ob jubileju. Spomnimo, Izolani so nazadnje priskočili na pomoč prijateljem iz Občine Tolentino ob rušilnem potresu leta 2016, ko je brez strehe nad glavo ostalo več tisoč ljudi.

Danilo Markočič, župan Občine Izola, Giuseppe Pezzanesi, župan Občine Tolentino. 

Vir: Občina Izola