V Izoli 15 defibrilatorjev, po novem tudi v kurjercah

Predaja defibrilatorja. FOTO; Občina Izola

Na različnih lokacijah izolske občine je postavljenih trinajst defibrilatorjev, dodatna dva pa sta bila pred kratkim nameščena v nova električna minibusa, kurjerci.

 

Srčno-žilne bolezni so v razvitem svetu in tudi v Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča prav srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah, zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno. Preteklo leto je bilo v Kortah rešeno življenje ravno s pomočjo te naprave.

Občina Izola v projektu Izola, srcu prijazno mesto, sodeluje že od leta 2013. Pobudnik projekta je bilo Koronarno društvo slovenske Istre, medtem ko z vsemi defibrilatorji upravlja ZD Izola.

Do sedaj je bilo na različnih lokacijah postavljenih že trinajst javno dostopnih aparatov. Prvi je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, nato je sledila postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, na izolski tržnici, v Cetorah, na pročelju medgeneracijskega centra v Livadah, na Šaredu na pročelju picerije Fuoriseria in ob lokalu Vitaminček na promenadi proti kopališču Svetilnik.

Za rokovanje z dvema dodatnima aparatoma, ki sta nameščena v kurjerci, bodo usposobljeni vsi vozniki e-minibusov.

Vir: Občina Izola