Italijani bodo prihod novega leta slavili doma

Vir: Life in Italy

Italijani bodo morali novo leto slaviti doma, je v ponedeljek opozoril italijanski minister za lokalno samoupravo Francesco Boccia in s tem izključil kakršnokoli možnost za izjeme, ko gre za slavja na najdaljšo noč v letu. “Praznujmo doma,” je jasen.

 

Italijansko vlado pod vodstvom Giuseppeja Conteja ta teden čaka sprejetje dokončne odločitve o tem ali je mogoče pred prihajajočimi božično-novoletnimi prazniki ublažiti omejitve za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Minister Francesco Boccia spada med politike, ki jih skrbi, da bi nenadzorovano sproščanje lahko kaj kmalu vodilo v katastrofo. V pogovoru s kolegi naj bi ta celo rekel, da bo samo preko njegovega trupla prišlo do rahljanja ukrepa policijske ure in sicer, da bi bila ta pomaknjena z 22. ure na kasneje. “Da, točno to mislim!”.

Priskočili na pomoč gospodarstvu
Vlada naj bi nove ukrepe napovedala najkasneje do četrtka. V ponedeljek so sporočili, da je bil sprejet nov načrt za podporo gospodarstvu države, ki je bil prizadet na račun zadnjih omejevalnih ukrepov za boj proti koronavirusu. Načrt pomoči, četrti po vrsti, odkar je epidemija meseca marca ustavila tretje gospodarstvo evroobmočja, je vreden 8 milijard evrov in predvideva odlog plačila davka podjetjem, ki delajo na področjih, ki so najbolj prizadeta na račun sprejetih omejevalnih ukrepov. Načrt prav tako predvideva pomoč v vrednosti 1000 evrov za zaposlene v turizmu, kulturi, športu, zabavi, zgotovljen pa bo tudi denar za kongresni turizem. Poleg tega pa je v skladu z načrtom predvideno, da se bo povečalo število policistov, ki bo na terenu nadzorovali izvajanje ukrepov za zajezitev virusa.

Italija je bila prva evropska država, ki jo je močno prizadelo širjenje covida-19. Stroga karantena za vseh 60 milijonov prebivalcev je omogočila nadzor nad prvim valom epidemije, vendar je tako kot povsod drugod tudi tukaj v zadnjih mesecih število primerov znova poskočilo. V Rimu so menili, da se bo lahko izognil novi karanteni, potem ko je prva ohromila gospodarstvo, in se odločili za ukrepe na regionalni ravni s policijsko uro v državi. Ministrstvo za zdravje je v nedeljo sporočilo, da so zabeležili 20 tisoč novih primerov koronavirusa in 541 smrtnih primerov. Italija ima skupno že več kot milijon in pol okuženih in skoraj 55 tisoč mrtvih, poroča Jutarnji List.

Nina Žoher/ Nova24 TV