V Italiji aretirani tihotapci delovali tudi v Sloveniji

Italijanski organi pregona so razbili mednarodno tihotapsko kriminalno združbo, ki je iz Italije koordinirala kriminalne aktivnosti v različnih državah Evrope, med njimi tudi v Sloveniji.

Aretiranih je bilo 25 oseb, finančna straža pa je zasegla tudi 80 milijonov € vrednega premoženja, sumljivega izvora, med njimi tudi prestižne avtomobile in jahte.

Preiskavo je vodilo Neapeljsko tožilstvo, v koordinaciji s finančno policijo in številnimi enotami finančne straže po Italiji. Izdan je bila nalog za 25 aretacij izmed katerih je 13 osumljencev že v priporu, preventivno pa je finančna policija zasegla tudi premoženje v vrednosti 89 mio €, ki je obsegalo nepremičnine, lažna podjetja in druge premoženjske koristi.

Osumljenci, doma v različnih italijanskih pokrajinah, so bili del mednarodne tihotapske kriminalne združbe, ki se je ukvarjala predvsem s tihotapljenjem alkoholnih pijač in spornimi finančnimi posli. Med drugim so osumljeni prirejanja dajatev na uvoženo alkoholno blago, pranja denarja, izdajanja fiktivnih računov za neopravljene storitve, zlorabe javnih uradov in ponarejanja uradnih dokumentov.

Delovali v različnih državah

Mednarodna kriminalna tihotapska združba je delovala v različnih italijanskih pokrajinah, med drugim v Benečiji, Furlaniji-Julijski krajini, Toskani, Lombardiji in drugih. Delovali so v EU državah, kot so Bolgarija, Slovaška, Nemčija, Nizozemska in Slovenija, povezave kriminalne združbe pa so našli tudi v Srbiji in Azerbajdžanu.

Tekom preiskave je bilo ugotovljeno, da so bili člani kriminalne združbe aktivni od leta 2017 naprej, najprej v panogi uvoza in marketinga alkoholnih pijač, pri čemer so jim pomagali kriminalci v zgoraj omenjenih državah.

Kriminalne operacije so člani pričeli z uvozom večjih količin alkohola, med drugim vodke in ruma, s čimer so se izognili plačilu 20 milijonov € dajatev. S tem so alkoholni trg v Italiji in sosednih državah preplavili s 4,3 milijona litri alkoholnih pijač slabše kvalitete.

Ob pričetku preiskave zoper člane kriminalne združbe pa so bili razkriti tudi sporni finančni posli, katere je združba kasneje financirala z dobički od ilegalne prodaje alkohola.

Uredništvo